Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

Nezaměstnanost v ČR za srpen 2021


12.09.2021

 Míra nezaměstnanosti v české ekonomice v srpnu meziměsíčně klesla o 0,1 procentního bodu na úroveň 3,6 %. V meziročním vyjádření míra nezaměstnanosti klesla o 0,2 procentního bodu a na úrovni 3,6 % je nejnižší od loňského května. Na trh práce příznivě působí oživení růstu české ekonomiky a restart aktivity ve službách a maloobchodu poté, co na jaře skončily uzavírky související s pandemií. Nezaměstnanost se podařilo udržet na nízkých úrovních fakticky po celou dobu od počátku pandemie díky podpůrným programům ze strany státu.

Počátkem podzimu může míra nezaměstnanosti dále mírně klesnout, na přelomu stávajícího a nového roku pod vlivem sezonních faktorů nezaměstnanost zřejmě přechodně vzroste, až do oblasti 4 %, rok 2022 by ale měl být ve znamení dalšího poklesu míry nezaměstnanosti v české ekonomice.

Míra nezaměstnanosti v srpnu mírně klesla, z 3,7 % na 3,6 %, což vzhledem k oživení české ekonomiky a zejména rozjezdu aktivity v odvětvích služeb není překvapivé.

Situaci na trhu práce pomáhá obnovení aktivit ve veřejném stravování, hotelnictví anebo například v dopravě, což jsou vesměs odvětví, jež se zvedají z předchozích uzavírek souvisejících s pandemií.

V meziročním vyjádření, tedy v porovnání se srpnem loňského roku, míra nezaměstnanosti klesla o 0,2 procentního bodu a na úrovni 3,6 % je nejnižší od loňského května.

Nejvyšší míra nezaměstnanosti je již poměrně tradičně v Moravskoslezském kraji (5,4 %), v Ústeckém kraji (5,3 %) a Karlovarském kraji (4,7 %).

Nejnižší je míra nezaměstnanosti naopak v Pardubickém kraji (2,3 %) a Jihočeském kraji (2,7 %).

V tuzemské ekonomice roste převis volných pracovních míst nad počtem uchazečů o zaměstnání.

Ne vždy se ale volná pracovní místa a uchazeči o zaměstnání setkávají jak v regionálním smyslu, tak ve smyslu požadované kvalifikace.

Přibližně 74 % volných pracovních míst jsou fakticky místa vhodná pro uchazeče se základním či nižším vzděláním, obdobný podíl volných pracovních míst (73 %) tvoří místa vhodná i pro cizince.

Průzkumy z tuzemské ekonomiky naznačují, že podnikatelé v průmyslu i službách do dalších měsíců i nadále očekávají navyšování počtu zaměstnanců a pro mnohé výrobce představuje nedostatek vhodných zaměstnanců významný problém.

Snižující se nezaměstnanost a rostoucí poptávka po zaměstnancích povedou k tlakům na zvyšování mezd v české ekonomice, což by se mělo projevovat i v průběhu roku 2022.

Za celý rok 2020 činila průměrná míra nezaměstnanosti 3,6 %, letos by průměrná míra nezaměstnanosti mohla dosáhnout úrovně 3,8 % či 3,9 %.

V průběhu roku 2022 by se situace v ekonomice a na trhu práce měla dále zlepšovat a průměrná míra nezaměstnanosti by měla dále klesnout, zhruba na 3,5 % či 3,6 %.

V nejpříznivějších měsících roku 2022 může míra nezaměstnanosti atakovat tříprocentní úroveň.

 

Autor: Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE 

Štítky:
Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice