Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

Sektor služeb v ČR za 4Q 2020


11.02.2021

Údaje o tržbách v sektoru služeb potvrzují tvrdý dopad uzavírek souvisejících s pandemií na řadu odvětví. Meziroční pokles tržeb vykázala v závěrečné čtvrtletí v zásadě všechna odvětví ve službách, zejména pak činnosti související s cestovním ruchem, leteckou dopravou a ubytováním, stravováním a pohostinstvím. Podobné konstatování platí i při hodnocení vývoje za rok 2020 jako celek. Sektor služeb má na celkovém HDP České republiky podíl zhruba 60 %, pokles výkonu ve službách tak měl zásadní vliv na loňský pokles české ekonomiky jako celku.

Tržby ve službách v závěrečném čtvrtletí klesly meziročně o 11,2 %. Jde samozřejmě o výrazný pokles, související s omezeními, jež přišla v souvislosti s pandemií koronaviru. Pokles 11,2 % je nicméně mírnější ve srovnání s propady ve druhém a třetím čtvrtletím roku 2020: právě druhé čtvrtletí vykázalo vůbec nejprudší meziroční propad tržeb ve službách, jenž činil 20 %.

Pokles tržeb vykázala ve čtvrtém čtvrtletí většina činností, za zvláštní zmínku stojí ubytování (pokles o 74,3 %), letecká doprava (pokles 71,8 %) či stravování a pohostinství (55,3 %). Smutné prvenství pak drží administrativní a podpůrné činnosti cestovních agentur, kanceláří a jiné rezervační činnosti, kde tržby v závěrečném čtvrtletí meziročně propadly o 83,3 %.

Našly se i činnosti, kde tržby meziročně vzrostly: právě v souvislosti s pandemií a přechodem na on-line nákupy asi nepřekvapí růst tržeb u poštovních a kurýrních služeb, který v závěrečném čtvrtletí činil 20,5 %, což bylo pro tyto činnosti z hlediska růstu vůbec nejsilnější čtvrtletí za loňský rok.

Za celý rok 2020 klesly tržby ve službách o 11,9 %, což je dle sdělení ČSÚ nejhlubší pokles za uplynulých 20 let.

Také v celoročním vyjádření byly poklesy nejvýraznější v případě aktivit cestovních agentur a letecké dopravy, výrazné propady tržeb vykázalo také ubytování, stravování a pohostinství, ale také vodní doprava anebo činnosti v oblasti filmů, videozáznamů, televizních programů a hudebního vydavatelství.

Téměř třináctiprocentní růst naopak vykázaly tržby u poštovních a kurýrních služeb, růst v oblasti pěti procent vykázaly také aktivity v oblasti zpravodajství a telekomunikací.

Vzhledem k zásadnímu podílu služeb na tvorbě HDP výše uvedené údaje slouží k ilustraci celkového propadu české ekonomiky za loňský rok, jenž dle předběžného údaje o HDP činil 5,6 %.

Je ovšem nutné také zmínit, že údaje o vývoji tržeb nejsou totéž co tvorba přidané hodnoty v tom kterém sektoru či odvětví; vzájemná provázanost je ovšem samozřejmě výrazná.

Omezení, která se týkají řady činností ve službách, zůstala v platnosti i na počátku roku 2021 a budou mít negativní dopad jak na tržby ve službách, tak na celkový výkon HDP přinejmenším v letošním prvním čtvrtletí.

Zejména pro aktivity spojené s cestovním ruchem, veřejným stravováním a ubytováním anebo s kulturou bude zásadní, nakolik se v průběhu letošního roku podaří dostat pandemii pod kontrolu a jak rychle a v jaké podobě budou stávající omezení uvolňována.

Prognózy růstu HDP České republiky pro letošní rok se aktuálně pohybují většinou v blízkosti 3 % a naplnění tohoto scénáře, stejně tak případné odchylky, budou zásadně ovlivněny právě situací ve službách.

 

Autor: Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE 

Štítky:
Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice