Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

Objem dluhopisů se záporným výnosem na novém historickém maximu


12.12.2020

Globální objem dluhopisů se záporným výnosem do doby splatnosti se dostal na nové historické maximum, které momentálně činí 17,8 bilionu dolarů. Zároveň platí, že těchto 17,8 bilionu dolarů činí více než 20 % všech globálně emitovaných dluhopisů. Tudíž více než pětina všech dluhopisů na globálních finančních trzích nese záporný výnos do doby splatnosti.

Záporný výnos do doby splatnosti přitom znamená to, že pokud si investoři tyto dluhopisy koupí a budou je držet až do jejich splatnosti, s jistotou realizují ztrátu. Navíc musíme zdůraznit, že globální objem dluhopisů se záporným reálným výnosem do doby splatnosti, tedy nominálním výnosem sníženým o míru inflace, je ještě daleko větší. Tyto situaci označujeme jako finanční represi (anglicky financial repression).

Můžeme také říci, že dluhopisy jsou z globálního hlediska momentálně nejdražší v historii, neboť průměrný globální dluhopisový výnos do doby splatnosti dle agentury Bloomberg je momentálně na historickém minimu na úrovni 0,87 %. Investoři to dnes proto nemají s investicemi do dluhopisů vůbec jednoduché a jsou nuceni hledat přijatelnější alternativy.


Autor: Michal Stupavský, investiční stratég Conseq Investment Management, a.s.

Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice