Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

Ceny výrobců/PPI v ČR za srpen 2020


20.09.2020

Meziroční pokles cen průmyslových výrobců se v srpnu prohloubil, zejména v důsledku akcelerujícího poklesu cen ve zpracovatelském průmyslu. Srpnové údaje ukazují, že se cenové tlaky se zmírňují v případě většiny průmyslových odvětví a v řadě případů ceny v meziročním vyjádření klesají. Slabší výkon ekonomiky a s ním související slabší využití výrobních kapacit coby dědictví jarních uzavírek souvisejících s koronavirem povedou k tomu, že cenové tlaky budou v tuzemském průmyslu odeznívat i v dalších měsících.

Výrobní ceny v tuzemském průmyslu v srpnu meziročně klesly o 0,5 %, což znamená akceleraci po červencovém poklesu, jenž činil 0,1 %. Trh čekal, že pokles cen bude stejný jako v červenci, meziročně tedy o 0,1 % ČNB ve své čerstvé prognóze z počátku srpna čekala, že ceny průmyslových výrobců ve třetím čtvrtletí klesnou v průměru o 0,5 % a zdá se, že realita bude skutečně blízko očekávání centrální banky.

Za srpnovým zrychlením meziročního poklesu výrobních cen lze vystopovat odvětví jako je výroba počítačů a elektronických a optických přístrojů, elektrických zařízení, dopravních prostředků a strojů a zařízení jinde neuvedených. Prohloubil se pokles cen kovů a kovodělných výrobků, na druhou stranu se ale zrychlil růst cen v potravinářském průmyslu a zmírňuje se meziroční pokles cen ropy.

Právě ceny v potravinářském průmyslu mohou růst i nadále. V případě zemědělských výrobců se meziroční pokles cen v srpnu zmírnil ze 4,1 % na 1,9 %, když ceny v rostlinné výrobě se vydaly k růstu.

V živočišné výrobě se meziroční pokles cen naopak nepatrně prohloubil, je ale otázkou, nakolik je to vzhledem, k růstu cen v rostlinné výrobě udržitelné. ČNB ve své prognóze počítala pro celé třetí čtvrtletí s meziročním růstem cen v zemědělství o 1,1 % a v tomto smyslu jsou cenové tlaky zatím mnohem mírnější, než co centrální banka pro zemědělství očekávala. Letošní výkyvy v počasí nicméně mohou mít dopad na celkovou úrodu a v letošním druhém pololetí se výrobní ceny v zemědělství pravděpodobně vrátí k meziročnímu růstu

Pro rok 2020 lze v celoročním vyjádření předpokládat zhruba stagnaci cen v průmyslu. Na cenovém vývoji se podepíše především slabší poptávka a nižší využití výrobních kapacit v tuzemském průmyslu, což jsou vesměs faktory působící proti růstu cen.

V případě cen v zemědělství lze v celoročním vyjádření čekat zřejmě mírný pokles výrobních cen. Otázkou je, jak se na letošní úrodě projeví výkyvy v počasí: pozvolný růst nákladů v rostlinné výrobě, jenž pozorujeme již nyní, by měl vést k oživení cenových tlaků i v živočišné výrobě.

Celkově by ale měl vývoj na straně cen výrobců přispět ke zmírnění celkové inflace v české ekonomice, tedy ke zpomalení růstu spotřebitelských cen, přičemž tato tendence bude patrná zejména v průběhu roku 2021.

 

Autor: Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE 

Štítky:
Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice