Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

Ceny výrobců/PPI v ČR za říjen 2021


18.12.2021

 Meziroční růst výrobních cen v tuzemském průmyslu opět zrychlil: zrychlení se pro říjen čekalo, nicméně na úrovni 11,6 % cenový růst překonal odhady a je nejsilnější od ledna 1992.

Výrazné zrychlení meziroční růstu výrobních cen hlásí těžba a dobývání, skok je v porovnání se zářijovým růstem viditelný také i cen elektřiny, plynu a páry.

V případě zpracovatelského průmyslu meziroční růst cen zrychlil z 12,0 % na 13,4 %, zrychlení je zde patrné v chemickém průmyslu, u výroby strojů a zařízení a také například v potravinářském průmyslu, výrazný cenový růst je zmiňován pro odvětví koksu a rafinovaných ropných produktů.

V některých průmyslových odvětvích se ale v říjnu tempo meziročního cenového růstu zmírnilo: platí to například o farmacii, obecných kovech anebo o výrobě dopravních prostředků (zde došlo k prohloubení meziročního cenového poklesu).

Růst cen průmyslových výrobců na začátku letošního závěrečného čtvrtletí překonal očekávání ČNB.

Cenový růst zrychluje také v zemědělské a stavení výrobě a ve službách.

Výrobní ceny v tuzemském průmyslu v říjnu zrychlily meziroční růst z 9,9 % na 11,6 %,  když finanční trh očekával růst 10,3 %.

Na úrovni 11,6 % je meziroční růst výrobních cen v tuzemském průmyslu nejsilnější od ledna 1992.

ČNB ve své prognóze z počátku listopadu očekávala, že ceny průmyslových výrobců v letošním závěrečném čtvrtletí vzrostou v průměru o 11,2 %, hned první měsíc závěrečného čtvrtletí tak naznačuje, že odhad centrální banky bude překonán.

V případě zemědělských výrobců meziroční růst výrobních cen v říjnu zrychlil ze 9,5 % na 14,1 %.

Ceny v rostlinné výrobě rostou meziročně dvouciferným tempem, v samotném říjnu růst výrazně zrychlil na 18,5 %.

Mírné zrychlení cenového růstu hlásí živočišná výroba, kde se v říjnu meziroční tempo růstu posunulo ze 4,1 % na 4,8 %.

Pro další měsíce a do dalších čtvrtletí stále platí konstatování, že se růst cen v rostlinné výrobě může přelít také do růstu cen v živočišné výrobě a v potravinářském průmyslu, což může posílit tlaky směrem ke zrychlení růstu cen potravin pro konečné spotřebitele.

ČNB ve své listopadové prognóze počítala pro letošní čtvrté čtvrtletí s meziročním růstem cen v zemědělství o 14,8 % a říjnový výsledek naznačuje, že by se růst cen v zemědělství za letošní závěrečný kvartál nemusel od předpokladů centrální banky výrazněji odchýlit.

Růst cen průmyslových výrobců v říjnu akceleroval na úroveň nejsilnější od počátku roku 1992.

Průmysloví výrobci čelí jak rostoucím cenám surovin, tak výpadkům v dodávkách potřebných dílů, což zvyšuje jejich náklady, jež jsou ale schopni poměrně úspěšně promítnout do prodejních cen.

Pro úvahy ČNB ohledně dalšího směřování měnové politiky je vývoj cen výrobců argumentem pro další zvyšování svých úrokových sazeb.

Poslední měnově-politické zasedání bankovní rady v letošním roce se bude konat 22. prosince, na stole bude debata o dalším zvýšení úrokových sazeb.

Z ČNB přicházejí signály, že repo sazba může být ze stávající úrovně 2,75 % zvýšena o více než o čtvrt procentního bodu: osobně pro prosincové zasedání pracuji se scénářem zvýšení repo sazby o půl procentního bodu na úroveň 3,25 %.

Repo sazba ČNB by mohla dosáhnout svého vrcholu v prvním čtvrtletí 2022 v oblasti 3,50 % a pokud se naplní scénář pozvolného zmírňování inflace od jara 2022, tak by ČNB mohla své úroky počínaje druhým čtvrtletím začít mírně snižovat, tak jak to předpokládá její prognóza zveřejněná počátkem listopadu.

Dle této prognózy by se repo sazba měla v roce 2023 stabilizovat v oblasti 2,50 % s tím, jak by se inflace v české ekonomice měla v průběhu roku 2023 stabilizovat v oblasti dvouprocentního inflačního cíle centrální banky.

Zbytek letošního roku a první měsíce roku 2022 ale budou ve znamení pokračujícího bujení cenových tlaků v tuzemské ekonomice.

 

Autor: Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE 

Štítky:
Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice