Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

Nezaměstnanost v ČR za říjen 2021


14.12.2021

 Míra nezaměstnanosti v české ekonomice v říjnu meziměsíčně klesla o 0,1 procentního bodu na úroveň 3,4 % a meziročně klesla o 0,3 procentního bodu, což byl stejný meziroční pokles jako letos v září. Na úrovni 3,4 % je míra nezaměstnanosti v tuzemské ekonomice nejnižší od loňského dubna. Na trh práce příznivě působí pokračující oživení růstu české ekonomiky po uvolnění uzavírek souvisejících s pandemií. Závěr kalendářního roku a začátek roku nového je ale obvykle spojen s kalendářními faktory, jež tlačí nezaměstnanost k přechodnému nárůstu. Pro samotný listopad lze čekat buď stagnaci míry nezaměstnanosti na stávající úrovni 3,4 % anebo nepatrný nárůst, v prvních měsících roku 2022 může míra nezaměstnanosti přechodně vzrůst do oblasti 4 %. Rok 2022 jako celek by ale měl být ve znamení dalšího poklesu míry nezaměstnanosti v české ekonomice.

Míra nezaměstnanosti v říjnu mírně klesla, z 3,5 % na 3,4 %, což vzhledem k oživení české ekonomiky a vzhledem k trvající poptávce po některých profesích není překvapivé.

V meziročním vyjádření, tedy v porovnání s loňským říjnem, míra nezaměstnanosti klesla o 0,3 procentního bodu, stejně jako letos v září, což zároveň znamená nejvýraznější meziroční pokles od září 2019.

Na úrovni 3,4 % je míra nezaměstnanosti v tuzemské ekonomice nejnižší od loňského dubna.

Nejvyšší míra nezaměstnanosti je již poměrně tradičně v Moravskoslezském kraji (v říjnu 5,1 %) a v Ústeckém kraji (5,0 %).

Nejnižší je míra nezaměstnanosti naopak v Pardubickém kraji (2,1 %) a Jihočeském kraji (2,5 %).

V tuzemské ekonomice stále roste převis volných pracovních míst nad počtem uchazečů o zaměstnání.

Ne vždy se ale volná pracovní místa a uchazeči o zaměstnání setkávají jak v regionálním smyslu, tak ve smyslu požadované kvalifikace.

Průzkumy z tuzemské ekonomiky naznačují, že podnikatelé v průmyslu i nadále očekávají navyšování počtu zaměstnanců a pro mnohé výrobce představuje nedostatek vhodných zaměstnanců významný problém.

Méně jednoznačný je naopak výhled zaměstnanosti v sektoru služeb, kde v uplynulých týdnech mohly hrát roli obavy související s vývojem pandemie.

Snižující se nezaměstnanost a rostoucí poptávka po zaměstnancích vedou k tlakům na zvyšování mezd v české ekonomice, což by se mělo projevovat i v průběhu roku 2022.

Vývoj na trhu práce přispívá k tomu, že je spotřeba domácností klíčovým tahounem růstu české ekonomiky měřeno ukazatelem HDP, vývoj na trhu práce ale zároveň spoluvytváří tlaky vedoucí k vyšší inflaci.

Za celý rok 2020 činila průměrná míra nezaměstnanosti 3,6 %, letos by průměrná míra nezaměstnanosti mohla dosáhnout úrovně 3,8 %.

V průběhu roku 2022 by se situace v ekonomice a na trhu práce měla dále zlepšovat a průměrná míra nezaměstnanosti by měla dále klesnout, zhruba na 3,5 %.

V nejpříznivějších měsících roku 2022, dle mého odhadu počátkem podzimu, může míra nezaměstnanosti atakovat tříprocentní úroveň.

 

Autor: Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE 

Štítky:
Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice