Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

Nezaměstnanost v ČR za září 2021


10.10.2021

 Míra nezaměstnanosti v české ekonomice v září meziměsíčně klesla o 0,1 procentního bodu na úroveň 3,5 %. V meziročním vyjádření míra nezaměstnanosti klesla o 0,3 procentního bodu, což je nejvýraznější meziroční pokles za uplynulé dva roky, a na úrovni 3,6 % je nejnižší od loňského dubna. Na trh práce příznivě působí oživení růstu české ekonomiky po uvolnění uzavírek souvisejících s pandemií, v případě září také pomáhá skutečnost, že po skončení podnikových dovolených se opět rozjela aktivita ve firmách včetně přijímání nových zaměstnanců. Letos v září se na situaci na trhu práce zároveň nijak zvlášť nepříznivě neprojevila hlavní vlna přílivu absolventů.

Nezaměstnanost se podařilo udržet na nízkých úrovních fakticky po celou dobu od počátku pandemie díky podpůrným programům ze strany státu.

Mírný pokles nezaměstnanosti vykázaný za letošní září není překvapivý a míra nezaměstnanosti může meziměsíčně klesnout i v říjnu.

Na přelomu stávajícího a nového roku pod vlivem sezonních faktorů nezaměstnanost zřejmě přechodně vzroste, až do oblasti 4 %, rok 2022 by ale měl být ve znamení dalšího poklesu míry nezaměstnanosti v české ekonomice. 

Míra nezaměstnanosti v září mírně klesla, z 3,6 % na 3,5 %, což vzhledem k oživení české ekonomiky a oživení aktivity v souvislosti s koncem podnikových dovolených není překvapivé.

V meziročním vyjádření, tedy v porovnání s loňským zářím, míra nezaměstnanosti klesla o 0,3 procentního bodu, což byl nejvýraznější meziroční pokles od září 2019.

Na úrovni 3,5 % je míra nezaměstnanosti v tuzemské ekonomice nejnižší od loňského dubna.

Nejvyšší míra nezaměstnanosti je již poměrně tradičně v Moravskoslezském kraji a v Ústeckém kraji (v září shodně 5,3 %) a Karlovarském kraji (4,5 %).

Nejnižší je míra nezaměstnanosti naopak v Pardubickém kraji (2,2 %) a Jihočeském kraji (2,6 %).

V tuzemské ekonomice stále roste převis volných pracovních míst nad počtem uchazečů o zaměstnání.

Ne vždy se ale volná pracovní místa a uchazeči o zaměstnání setkávají jak v regionálním smyslu, tak ve smyslu požadované kvalifikace.

Průzkumy z tuzemské ekonomiky naznačují, že podnikatelé v průmyslu i službách do dalších měsíců i nadále očekávají navyšování počtu zaměstnanců a pro mnohé výrobce představuje nedostatek vhodných zaměstnanců významný problém.

Snižující se nezaměstnanost a rostoucí poptávka po zaměstnancích vedou k tlakům na zvyšování mezd v české ekonomice, což by se mělo projevovat i v průběhu roku 2022.

Situace na trhu práce je jedním z významných faktorů, jež z pohledu centrální banky představují riziko ve směru vyšší inflace a jež volají po zpřísňování měnových podmínek v české ekonomice.

Za celý rok 2020 činila průměrná míra nezaměstnanosti 3,6 %, letos by průměrná míra nezaměstnanosti mohla dosáhnout úrovně 3,8 %.

V průběhu roku 2022 by se situace v ekonomice a na trhu práce měla dále zlepšovat a průměrná míra nezaměstnanosti by měla dále klesnout, zhruba na 3,5 %.

V nejpříznivějších měsících roku 2022, dle mého odhadu počátkem podzimu, může míra nezaměstnanosti atakovat tříprocentní úroveň.

 

Autor: Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE 

Štítky:
Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice