Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

Ceny výrobců/PPI v ČR za srpen 2021


25.09.2021

Meziroční růst výrobních cen v tuzemské ekonomice pokračuje ve zrychlování, což platí jak o průmyslu, tak o cenách zemědělských výrobců a o stavebnictví. Meziroční růst cen průmyslových výrobců se v srpnu vyhoupl na 9,3 %, což představuje nejsilnější dynamiku růstu cen v průmyslu od dubna 1993. Zrychlení meziročního růstu cen je patrné napříč většinou odvětví zpracovatelského průmyslu, za zmínku stojí zrychlení růstu cen základních kovů a dřeva a papíru, jež bylo v srpnu markantní. Růst cen průmyslových výrobců ve třetím čtvrtletí zatím výrazně překonává očekávání ČNB a je faktorem hovořícím ve prospěch scénáře zrychlení tempa zvyšování úrokových sazeb české centrální banky.

Výrobní ceny v tuzemském průmyslu v srpnu zrychlily meziroční růst ze 7,8 % na 9,3 %, zatímco trh čekal růst na úrovni 8,7 %.

ČNB ve své prognóze z počátku srpna očekávala, že ceny průmyslových výrobců ve třetím čtvrtletí vzrostou v průměru o 6,9 %, skutečně vykázaný cenový růst za červenec a srpen činí v průměru 8,6 %.

Na úrovni 9,3 % je meziroční růst výrobních cen v tuzemském průmyslu nejsilnější od dubna 1993.

V případě zemědělských výrobců meziroční růst výrobních cen v srpnu zrychlil z 5,2 % na 7,9 %.

Tahounem srpnového zrychlení meziročního růstu výrobních cen v zemědělství byly především ceny v rostlinné výrobě, zrychlení cenového růstu však hlásí i živočišná výroba.

Ve výhledu do dalších měsíců a do dalších čtvrtletí stále platí konstatování, že se růst cen v rostlinné výrobě může přelít také do růstu cen v živočišné výrobě a v potravinářském průmyslu, což může posílit tlaky směrem ke zrychlení růstu cen potravin pro konečné spotřebitele.

ČNB ve své srpnové prognóze počítala pro letošní třetí čtvrtletí s meziročním růstem cen v zemědělství o 10,2 %, průměrný růst vykázaný za červenec a srpen na úrovni 6,6 % je tam zatím výrazně pod očekáváním centrální banky, tlak směrem ke zrychlení růstu cen zemědělských výrobců ale bude dle všeho pokračovat i v dalších měsících.

Růst cen průmyslových výrobců v srpnu akceleroval na úroveň nejsilnější za více než 28 uplynulých let a zrychlení lze pozorovat ve většině odvětví zpracovatelského průmyslu.

Průmysloví výrobci čelí jak rostoucím cenám surovin, tak výpadkům v dodávkách potřebných dílů, což zvyšuje jejich náklady, vzhledem k silné poptávce odběratelů ale mohou výrobci své vyšší náklady snáze promítnout do prodejních cen.

Zrychlení růstu hlásí také výrobní ceny v zemědělství a stejné konstatování platí také o výrobních cenách ve stavebnictví, jejichž meziroční růst v srpnu zrychlil i 5,6 % na 6,6 %.

Vývoj cen výrobců je pro ČNB jasným signálem, aby pokračovala ve zvyšování svých úrokových sazeb a zrychlující se dynamika růstu výrobních cen je argumentem pro možnost výraznějšího zvýšení repo sazby ČNB, tedy o půl procentního bodu v jednom kroku.

Nejbližší měnově-politické zasedání bankovní rady se bude konat 30. září a jako velmi pravděpodobná se jeví možnost, že ČNB po zvýšení úroků o čtvrt procentního bodu na předchozích zasedáních v červnu a srpnu nyní přeřadí na vyšší stupeň a repo sazbu zvýší o půl procentního bodu.

Debatu o výraznějším růstu úrokových sazeb pak může přinést také nová čtvrtletní prognóza z dílny ČNB, jež bude zveřejněna počátkem listopadu.

Trh může spekulovat na zvýšení úrokových sazeb o půl procentního bodu jak na zářijovém zasedání bankovní rady, tak na zasedání počátkem listopadu.

Cenové tlaky v české ekonomice bují a pokud se má inflace během následujících dvou let zmírnit a vrátit se do oblasti dvouprocentního inflačního cíle, je třeba přitvrdit měnové podmínky v české ekonomice jak skrze růst úrokových sazeb centrální banky, tak případně skrze posílení kurzu koruny.

Repo sazba ČNB činí aktuálně 0,75 %, ke konci letošního roku se ale může vyšplhat na úroveň 1,75 % anebo až na 2,00 % s výhledem na další, již mírnější, růst v roce 2022.

 

Autor: Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE 

Štítky:
Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice