Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

Průmyslová výroba v ČR za červenec 2021


16.09.2021

 Tuzemský průmysl si v červenci po očištění o kalendářní vlivy připsal meziroční nárůst výroby o 7,0 %. Ještě silnější byl růst nových zakázek, meziročně o 18,9 %, a průmyslových tržeb, jež meziročně přidaly 12,1 %. Tahounem růstu výroby byla odvětví kovových konstrukcí a kovodělných výrobků, elektrických zařízení a základních kovů.

Odvětví motorových vozidel hlásí meziroční pokles výroby o 0,8 %, zde se zřejmě projevují komplikace v dodávkách potřebných dílů, jež výrobu motorových vozidel zpožďují.

Průmyslová výroba v červenci vzrostla po očištění vlivu pracovních dní meziročně o 7,0 %.

Letošní červenec měl o dva pracovní dny méně než stejný měsíc loňského roku – bez očištění o kalendářní vlivy rostla letos v červenci průmyslová výroba meziročně o 1,1 %, trh očekával růst na úrovni 0,7 %.

Na meziroční výkon tuzemské průmyslové výroby i nadále působí poměrně příznivé statistické efekty v podobě nízké srovnávací základny, neboť loni ve třetím čtvrtletí se tuzemský průmysl stále postupně zvedal po úderu, jenž mu uštědřily jarní uzavírky spojené s první vlnou pandemie.

Na tuzemském průmyslu se ale zároveň negativně projevují komplikace a zpožďování v dodávkách surovin a potřebných dílů, což vede k prodlevám ve výrobě anebo i k částečným uzavírkám, jež se týkají například výroby motorových vozidel a s ní provázaných odvětví.

Výroba motorových vozidel letos v červenci vykázala mírný meziroční pokles, o 0,8 %.

V tuzemském průmyslu silně rostou nové zakázky, v červenci meziročně o 18,9 %, takže na straně poptávky tuzemští průmyslový výrobci problémy neřeší.

Samotné průmyslové firmy v průzkumech dávají najevo, že hlavní problémem, s nímž se aktuálně potýkají, je nedostatek materiálu a potřebných komponent.

Obávám se, že výpadky v dodávkách potřebného materiálu a dílu se budou na výkonu některých průmyslových odvětví nepříznivě projevovat i v dalších měsících.

Pokud bychom pominuli problémy v dodávkách, tak situace v tuzemském průmyslu je velmi příznivá, zejména měřeno optikou růstu nových zakázek – ovšem problémy v dodávkách potřebných dílů a surovin pominout nelze, pro mnohé výrobce je to zásadní problém.

Za celý loňský rok tuzemská průmyslová výroba klesla o 7,2 %, letos se velmi pravděpodobně dočkáme dvouciferného růstu průmyslové výroby.

Aktuálně pro letošek očekávám celoroční růst průmyslové výroby tempem o něco vyšším než 11 %.

Výkon průmyslu bude těžit ze silných objednávek a v meziročním vyjádření po většinu druhého pololetí vypomůže statistický efekt i nadále příznivé srovnávací základny.

Na druhou stranu ale platí, že komplikace v dodávkách surovin a potřebných komponent mohou v dalších měsících vést k výkyvům výroby a brzdit celkový růst zejména v automobilkách a s nimi provázaných odvětvích.

 

Autor: Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE 

Štítky:
Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice