Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

Navracení se k průměru jako železný zákon finančních trhů


29.04.2021

Celkový akciový výnos má obecně tři složky: dividendový výnos, změna/dynamika korporátních zisků a změna/dynamika valuací. Dividendový výnos je nestabilnější složka celkového akciového výnosu a na úrovni hlavních akciových indexů se pohybuje kolem 2-3 % ročně. Změna, resp dynamika korporátních zisků má v dlouhém časovém horizontu silnou tendenci do celkového akciového výnosu přispívat kladně, neboť HDP je v dlouhém růstovém trendu. Tento trend je ovšem občas přerušen recesemi, jako tomu bylo v loňském roce kvůli globální pandemii. Tyto periody nicméně obvykle trvají pouze několik málo kvartálů a dynamiku HDP, resp. dynamika korporátních zisků se poté vrací ke svému dlouhodobému růstovému trendu.

Změna, resp. dynamika akciových valuací je nicméně zcela odlišná disciplína. Akciové valuace sice v krátkém období několika let mají tendenci výrazně přestřelovat nahoru (chamtivost) i dolů (strach), nicméně ve středním až delším časovém období mají akciové valuace silnou tendenci navracet se k průměrným, resp. rovnovážným dlouhodobým úrovním. Tento proces je železným zákonem finančních trhů a označuje se jako navracení se k průměru (angl. mean-reversion process).

Vzhledem k tomu, že jsou momentálně globální akciové valuace rekordní, je velice pravděpodobné, že v příštích letech bude změna, resp. dynamika akciových valuací přispívat k celkovému akciovému výnosu negativně, neboť v rámci procesu navracení se k průměru by měly akciové valuace začít pomalu a postupně klesat a přibližovat se průměrným historickým, resp. rovnovážným úrovním.

Samozřejmě nikdo nedokáže finanční trhy přesně časovat, tudíž je docela dobře možné, že valuace budou ještě nějakou dobu pokračovat v růstu. Konec konců se i já do určité míry přikláním k názoru, že rovnovážné valuace jsou nyní o něco výše než v minulosti a to kvůli rekordně nízkým úrokových sazbám a stále bezprecedentnímu kvantitativnímu uvolňování klíčových centrálních bank.

Na druhou stranu se ovšem domnívám, že aktuální globální akciové valuace, dle mého globálního Z-Score téměř tři směrodatné odchylky nad dlouhodobými historickými průměry, ustřelily směrem nahoru až příliš, na úrovně, které ani pokračující kvantitativní uvolňování ospravedlnit nedokáže.

K tomu je ovšem třeba také dodat, že rekordní valuace samy o sobě negativním katalyzátorem pro velkou akciovou korekci nejsou. Pokud se podíváme do historie, negativním katalyzátorem velkých akciových korekcí obvykle byl začátek zpřísňování měnových politik. A vzhledem k tomu, že americký Fed jednoznačně indikuje, že základní úrokové sazby nebude zvedat minimálně do roku 2024, tento negativní katalyzátor se velice pravděpodobně v nejbližších kvartálech nerealizuje.

V každém případě ovšem jednoznačně platí, že rekordní valuace do příštích let implikují výrazně podprůměrné průměrné očekávané roční výnosy. S tím se budou muset investoři smířit. Domnívám se, že ani tentokrát to nebude jiné.

 

Autor: Michal Stupavský, investiční stratég Conseq Investment Management, a.s.

Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice