Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

Spotřebitelská/podnikatelská důvěra v ČR za duben 2021


29.04.2021

Důvěra v tuzemské ekonomice se v dubnu výrazně zlepšila a vzrostla na nejvyšší úroveň od loňského března. Ke zlepšení důvěry přispěl vývoj ve většině podnikatelských odvětví a také znatelně lepší nálada mezi spotřebiteli.

Roste podíl podnikatelů očekávajících zlepšení poptávky, což platí zejména o službách, kde se zjevně projevuje sázka na otevírání provozoven v souvislosti se zlepšením situace na poli pandemie. Nálada se výrazně zlepšila také v průmyslu a maloobchodu.

Stavebnictví je tak jediným odvětvím, jež v dubnovém průzkumu hlásí zhoršení důvěry s tím, jak podnikatelé ve stavebnictví očekávají slabší poptávku a zhoršení své ekonomické situace.

Důvěra v tuzemské ekonomice se v dubnu vyšplhala na nejvyšší úroveň od loňského března, přičemž se zlepšila nálada jak mezi podnikateli, tak mezi spotřebiteli. Mezi podnikateli se důvěra výrazně zlepšila ve službách, maloobchodu a v průmyslu. Zhoršení důvěry hlásí naopak stavebnictví, v tomto odvětví jde o první meziměsíční zhoršení v letošním roce s tím, jak se ve stavebnictví zhoršila očekávání ohledně poptávky a ekonomické situace.

Výrazné zlepšení důvěry ve službách je zjevně postaveno na očekávání, že příznivější vývoj na poli pandemie umožní uvolnit související omezení a tedy otevřít provozovny ve službách. Ve službách se tak výrazně zlepšilo hodnocení očekávané poptávky a ekonomické situace.  Na obdobných předpokladech, tedy že lepší vývoj na poli pandemie povede ke znovuotevření prodejen, je zřejmě postaven také růst důvěry v maloobchodu.

Výrazný nárůst optimismu ohledně růstu poptávky a vývoje ekonomické situace v příštích měsících hlásí také průmysl.

Dubnový průzkum podnikatelské důvěry také ukazuje, že podnikatelé v průmyslu i ve službách očekávají pro příští měsíce růst cen, což odpovídá obecným předpokladům, že příští měsíce budou v české ekonomice ve znamení vyšší inflace.

Důvěra mezi spotřebiteli je nejsilnější od loňského září, patrný je pokles obav ze zhoršení celkové ekonomické situace v příštích dvanácti měsících. Dubnový průzkum důvěry v české ekonomice přinesl příznivé zprávy, jedinou výjimkou je stavebnictví.

Pro další vývoj důvěry v tuzemské ekonomice bude mít i nadále klíčový dopad vývoj na poli pandemie a s ním související schopnost trvale uvolnit či zcela odstranit omezení, jež dopadají do života jak podnikatelů, tak spotřebitelů.

Důležité samozřejmě bude také zvládnutí pandemie a uvolnění souvisejících omezení i na globální úrovni a zejména u našich hlavních obchodních partnerů.

V celoročním vyjádření by si HDP České republiky mohl letos připsat zhruba 3 %, výhled ale v souvislosti s pandemií stále zůstává značně nejistý.

Jestliže se očekává, že údaje o výkonu HDP za letošní první čtvrtletí vykáží mezičtvrtletní pokles výkonu české ekonomiky, tak druhé čtvrtletí by již mělo přinést mezikvartální růst HDP, čemuž nasvědčuje i dubnové zlepšení důvěry v tuzemské ekonomice.

Dubnový průzkum zároveň naznačuje, že ekonomické oživení bude spojeno s růstem cen a téma inflace s možností zvýšení úrokových sazeb by tak mělo v letošním druhém pololetí dominovat debatám České národní banky.

 

Autor: Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE 

Štítky:
Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice