Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

Ceny výrobců/PPI v ČR za březen 2021


21.04.2021

Ceny průmyslových výrobců v březnu vykázaly nejsilnější meziroční růst od května roku 2019. Meziroční růst cen průmyslových výrobců v březnu zrychlil z 1,4 % na 3,3 %, tahounem zrychlení byly rostoucí ceny ve zpracovatelském průmyslu, zejména ceny ropy, chemických látek a obecných kovů.

Průzkumy ve zpracovatelském průmyslu hlásí, že tento sektor ekonomiky čelí růstu nákladů s tím, jak se v souvislosti s pandemií prodlužují dodávky potřebných dílů a dochází ke komplikacím v dopravě.

Růst cen průmyslových výrobců v prvním čtvrtletí výrazně překonal očekávání centrální banky a další zrychlení meziročního růstu cen lze čekat i pro duben.

Výrobní ceny v tuzemském průmyslu v březnu zrychlily meziroční růst z 1,4 % na 3,3 %, zatímco trh čekal růst na úrovni 2,6 %.

ČNB ve své prognóze z počátku února očekávala, že ceny průmyslových výrobců v prvním čtvrtletí klesnou v průměru o 1 %, ve skutečnosti ale tyto ceny vzrostly o 1,5 %.

Na úrovni 3,3 % je růst výrobních cen v tuzemském průmyslu nejsilnější od května roku 2019.

V březnu došlo ke zrychlení meziročního růstu výrobních cen zejména v případě ropných produktů, chemických látek a obecných kovů a kovodělných výrobků. K viditelnějšímu zrychlení růstu cen došlo také v případě výroby elektrických zařízení. Naopak, dopravní prostředky a také stroje a zařízení hlásí zpomalení meziročního růstu výrobních cen, v případě potravinářského průmyslu se mírně prohloubil meziroční pokles cen.

V tomto ohledu lze konstatovat, že detailní pohled ukazuje, že vývoj cen průmyslových výrobců byl v březnu smíšený, růst cen komodit (ropa, kovy) měl ale dominantní vliv a vedl tak ke zrychlení růstu cen průmyslových výrobců tempem, jež bylo nejsilnější za téměř uplynulé dva roky.

Specifickým faktorem, jsou komplikace v dodavatelských vztazích a v dopravě, jež souvisí s pandemií koronaviru a jež vedou k růstu výrobních nákladů.

V případě zemědělských výrobců se ceny vrátily k meziročnímu růstu, jenž v březnu čelil 0,4 %.

Již několik měsíců v řadě vykazují meziroční růst ceny v rostlinné výrobě a tato tendence se postupně může přelít také do růstu cen v živočišné výrobě a v potravinářském průmyslu, a do tlaku směrem ke zrychlení růstu cen potravin pro konečné spotřebitele.

ČNB ve své únorové prognóze počítala pro letošní první čtvrtletí s meziročním poklesem cen v zemědělství o 2,6 %, skutečný pokles na úrovni 1,3 % ale byl poloviční.

Vývoj cen výrobců byl v prvním čtvrtletí jednoznačně více proinflační, než se čekalo a faktory, jež vedou k růstu výrobních cen, zatím působí i na počátku druhého čtvrtletí.

Centrální banka zůstane ve střehu, co se týče výhledu růstu cenových tlaků v české ekonomice, přesto ale v nejbližších měsících nebude chtít uspěchat zpřísnění své měnové politiky.

Nejistoty související s pandemií jsou i nadále výrazné a bankovní rada ČNB bude v souvislosti s vývojem cenových tlaků diskutovat možnost zvýšení úrokových sazeb nejdříve v letošním druhém pololetí.

Osobně očekávám, že k prvnímu zvýšení úroků ČNB přistoupí v závěrečném čtvrtletí letošního roku a další růst úrokových sazeb bude následovat v roce 2022.

 

Autor: Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE 

Štítky:
Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice