Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

Maloobchodní tržby v ČR za listopad 2020


14.01.2021

Na tuzemský maloobchod v listopadu výrazně dopadla omezení související s druhou vlnou pandemie koronaviru. Maloobchodní tržby vyjma motoristického segmentu v listopadu meziročně klesly o 7 %, tahounem poklesu byly slabší prodeje pohonných hmot a nepotravinářského zboží, na nichž se projevila protipandemická omezení. Jen nepatrně naopak klesly prodeje potravin, což je segment maloobchodu, jemuž se uzavírky vyhnuly.

Maloobchodní tržby v listopadu meziročně propadly o 7,0 %, když trh očekával pokles o 4,8 %. Omezení související s druhou vlnou pandemie měla předpokládaný nepříznivý dopad na prodeje nepotravinářského zboží.

Přesný dopad šlo předem těžko odhadnout, nicméně bylo zřejmé, že pokles tržeb bude výrazný a vykázané údaje v tomto ohledu vykreslují o něco dramatičtější obrázek, než se čekalo.

Omezení možnosti prodeje či úplné uzavírky prodejen měly devastující vliv na tržby za prodej oděvů a obuvi, jež ve specializovaných prodejnách meziročně propadly o 77,8 % či na tržby za výrobky určené pro kulturu, sport a rekreaci s propadem 37,1 %.

Výjimku představují prodeje počítačů a komunikačních zařízení, kde tržby meziročně vzrostly o 2,4 %.

V prostřední omezení provozu kamenných prodejen se dařilo prodejům přes internet a zásilkové služby: listopadový meziroční růst o 36,5 % představuje nejsilnější tempo od loňského dubna. Velmi silný růst prodejů přes internet a zásilkové služby lze z důvodu omezení kamenných prodejen čekat i pro loňský prosinec a počátek letošního roku.

Prodeje motorových vozidel v listopadu klesly meziročně o 13,2 %, což zatím představuje nejhorší výsledek za loňské druhé pololetí.

Nepříznivou roli v případě prodejů motorových vozidel hrají a dle všeho i nadále budou hrát nejistoty ohledně vývoje celkové situace v ekonomice a finanční situace domácností.

Za prvních jedenáct měsíců loňského roku klesly maloobchodní tržby kromě prodejů motorových vozidel meziročně o 1,2 % a prosinec tento výsledek zřejmě nijak výrazně nevylepší, jakkoliv po značnou část měsíce byly prodejny před Vánocemi otevřeny. Rok 2020 jako celek tak velmi pravděpodobně vykáže mírný celoroční pokles maloobchodních tržeb. Pro srovnání, v roce 2019 vykázal maloobchod celoroční růst tržeb 4,8 %.

Jestliže z tuzemského průmyslu přicházejí i nadále zprávy o růstu výroby a tržeb s tím, jak tento sektor ekonomiky nebyl přímo zasažen uzavírkami v souvislosti s druhou vlnou pandemie, tak maloobchod a služby jsou bohužel právě těmi sektory, na něž uzavírky dopadají.

Prosinec může v případě maloobchodu znamenat určité nadechnutí se s tím, jak se prodejny otevřely, začátek roku 2021 ale bude z pohledu maloobchodních tržeb opět v červených číslech v důsledku návratu omezení souvisejících s pandemií koronaviru.

 

Autor: Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE 

Štítky:
Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice