Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

Průmyslová výroba v ČR za listopad 2020


09.01.2021

Průmyslová výroba si v listopadu udržela mírný meziroční růst, pokud celkový výsledek očistíme o vliv počtu pracovních dní. Pokračuje také růst nových zakázek a tržeb, listopadový růst byl nicméně slabší než v říjnu. Přesto ale lze konstatovat, že se tuzemskému průmyslu daří s tím, jak druhá vlna pandemie nemá přímý dopad na průmyslovou výrobu a také zahraniční obchod funguje v zásadě bez omezení. Pro domácí výrobce je důležité, že průmyslu se dobře daří napříč Evropou, zejména pak v Německu, s nímž je tuzemský průmysl úzce provázán.

Průmyslová výroba v listopadu po očištění o kalendářní vlivy vzrostla meziročně o 0,4 %. Listopadový růst průmyslové výroby o 0,4 % znamená zpomalení po říjnovém růstu 1,3 %, přesto ale lze konstatovat, že tuzemskému průmyslu se v závěrečném čtvrtletí loňského roku dařilo dobře, což naznačují také příznivé signály z průzkumů za prosinec.

Klíčovým tahounem listopadového růstu průmyslové výroby byla opět výroba motorových vozidel, jež meziročně vzrostla o 3,6 % a k celkovému růstu průmyslové výroby přispěla v rozsahu 0,7 procentního bodu. I zde je ale v porovnání s říjnem patrné zpomalení dynamiky růstu, totéž platí také o tržbách a nových objednávkách v odvětví výroby motorových vozidel.

Loňský listopad měl o jeden pracovní den méně, než stejný měsíc předchozího roku: výroba neočištěná o kalendářní vlivy meziročně klesla o 2,2 %. Jde o slabší výsledek, než čekal finanční trh, jenž pro neočištěný údaj předpokládal meziroční pokles výroby o 0,7 %.

Průmyslové zakázky si udržely meziroční růst, ten ale v listopadu zpomalil na 1,1 % a v případě výroby motorových vozidel nové zakázky dokonce klesly o 2,9 %. Zpomalení růstu hlásí také tržby v průmyslu, nicméně tržby z přímého vývozu byly i nadále velmi solidní s růstem 4,8 %

Zprávy z tuzemského průmyslu za loňský listopad hlásí, že pokračuje růst průmyslové výroby, tržeb i objednávek, tempo bylo ale slabší než v říjnu.

Tuzemský průmysl těží ze skutečnosti, že omezení související s druhou vlnou pandemie se vyhnula jak průmyslové výrobě, tak zahraničnímu obchodu.

Zásadní zprávou pro tuzemské výrobce je, že průmyslu se momentálně daří napříč Evropou, závěrečné čtvrtletí roku 2020 tak bylo z pohledu průmyslu pozitivní.

Průzkumy sentimentu jak u nás, tak v eurozóně a zejména pak v Německu naznačují, že situace v průmyslu se v průběhu závěrečného čtvrtletí loňského roku zlepšila. Klíčové je, že průmysl a zahraniční obchod jsou ušetřeny omezení, jež souvisejí s druhou vlnou pandemie koronaviru.

Za rok 2019 jako celek průmyslová výroba klesla o 0,2 %, za celý rok 2020 čekám pokles v oblasti 8 %. Letos by se měl tuzemský průmysl vydat k růstu, průmyslová výroba by si mohla připsat zhruba 4,8 % v reflexi oživení světové ekonomiky s příznivým dopadem na exporty.

 

Autor: Radomír Jáč. hlavní ekonom Generali Investments CEE 

Štítky:
Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice