Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

Průmyslová výroba v ČR za září 2020


08.11.2020

Průmyslová výroba v září meziročně klesla o 1,5 %, což je o dost méně výrazný pokles, než se čekalo a takto jde o nejlepší výsledek od letošního února. Zároveň vzrostly nové zakázky, zejména díky výraznému nárůstu poptávky ze zahraničí. Průmyslu se daří napříč globální ekonomikou včetně Evropy a USA s tím, jak se uzavírky spojené s druhou vlnou pandemie zatím nedotkly průmyslové výroby a mezinárodního obchodu. Dle říjnových průzkumů má průmysl dobře nakročeno i do závěrečného čtvrtletí letošního roku, což platí i o České republice.

Průmyslová výroba v září klesla meziročně o 1,5 %, když trh čekal pokles o rovných 5 %. Jde o nejmírnější meziroční pokles tuzemské průmyslové výroby od letošního února. Za relativně velmi dobrým zářijovým výsledkem stojí zejména výroba motorových vozidel, která hlásí meziroční nárůst o 4,9 %.

V případě září jistě stojí za zmínku meziroční růst nových zakázek, jenž činil 4,8 %, a to díky zakázkám ze zahraničí, jež meziročně vyskočily o 7,3 %. Tahounem růstu nových zakázek byla motorová vozidla a ostatní dopravní prostředky. Za zmínku stojí, že silný růst objednávek ve výrobě motorových vozidel hlásí také Německo, s nímž jsou tuzemští výrobci samozřejmě velmi silně provázáni.

Tržby v průmyslu hlásí mírný meziroční pokles, o 0,4 %, i zde je ale vidět příznivý vývoj zahraniční poptávky, neboť tržby z přímého vývozu vzrostly o 1,3 %, přičemž i zde patřila mezi růstová odvětví výroba motorových vozidel.

Zprávy z tuzemského průmyslu za letošní září jsou příznivé, v prvé řadě to platí o oživení exportní poptávky, jež příznivě dopadá na výrobu motorových vozidel, která je pro českou ekonomiku klíčovým průmyslovým odvětvím.

Průzkumy sentimentu jak u nás, tak v eurozóně a zejména pak v Německu naznačují, že situace v průmyslu se zlepšovala i na počátku závěrečného čtvrtletí letošního roku, s tím jak jsou průmysl a zahraniční obchod ušetřeny omezení, jež souvisejí s druhou vlnou pandemie koronaviru.

Za celé třetí čtvrtletí tuzemská průmyslová výroba meziročně klesla o 4,7 %, když ve druhém čtvrtletí meziroční propad činil 23,5 %. Jak zářijový vývoj zakázek, tak říjnové průzkumy naznačují, že v závěrečném čtvrtletí letošního roku by se mohl meziroční pokles výroby dále zmírnit

Za rok 2019 jako celek průmyslová výroba klesla o 0,2 %, letos se propad řádově prohloubí. Momentálně pro letošek očekávám celoroční pokles průmyslové výroby blízko úrovně 9 %.

V roce 2021 by se měl tuzemský průmysl vydat k růstu, průmyslová výroba by si za celý rok mohla připsat zhruba 4,8 %.

 

Autor: Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE 

Štítky:
Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice