Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

Maloobchodní tržby v ČR za září 2020


05.11.2020

Maloobchodní tržby vyjma motoristického segmentu v září meziročně mírně vzrostly a v zásadě splnily očekávání. Tahounem růstu byly podobně jako v předchozích měsících prodeje nepotravinářského zboží, zejména počítače a telefony, dále také farmaceutické a zdravotnické zboží. I nadále klesají prodeje potravin a pohonných hmot. Samostatným příběhem zůstává motoristický segment, kde tržby za prodeje motorových vozidel meziročně propadly o 11 %.

Maloobchodní tržby v září meziročně vzrostly o 0,4 %, zatímco trh očekával růst o 0,5 %. Po očištění o kalendářní vlivy ovšem tržby meziročně stagnovaly. Neočištěná data hlásí, že růst tržeb byl v září zaznamenán opět pouze u prodejů nepotravinářského zboží: dařilo se prodejcům počítačů a telefonů, léků a zdravotnického zboží, slušný přírůstek zaznamenaly také prodeje výrobků pro domácnost.

Pokles tržeb naopak i nadále hlásí oděvy a obuv, do mínusu se dostaly také prodeje výrobků pro kulturu, sport a rekreaci. Z hlediska růstu forem prodeje stále dominuje internet a zásilkové služby, kde zářijový meziroční nárůst o 19,7 % představoval nejsilnější tempo za uplynulé tři měsíce. S opětovnými uzavírkami obchodů, jež přišly s druhou vlnou pandemie, lze pro závěrečné měsíce letošního roku čekat zrychlení růstu této formy prodejů.

Prodeje motorových vozidel v srpnu klesly o 11 %, což byl nejprudší propad za všechny tři měsíce třetího čtvrtletí. Nepříznivou roli v případě prodejů motorových vozidel hrají a dle všeho i nadále budou hrát nejistoty ohledně vývoje celkové situace v ekonomice a finanční situace domácností.

Za celé třetí čtvrtletí vzrostly maloobchodní tržby kromě prodejů motorových vozidel meziročně o 1 %, když ve druhém čtvrtletí jejich meziroční pokles činil 3,8 %. Tahounem růstu byly ve třetím čtvrtletí prodeje nepotravinářského zboží, pomyslnou palmu vítězství si odnesly prodeje počítačů a telefonů, jež meziročně vzrostly o 10 %.

Říjen byl v souvislosti s druhou vlnou pandemie ve znamení prudkého zhoršení spotřebitelské důvěry, což se projeví i ve slabších maloobchodních tržbách. Uzavírky či omezení v provozu obchodů budou mít na maloobchod nepříznivý vliv přinejmenším také v listopadu, celkově tak závěrečné čtvrtletí letošního roku velmi pravděpodobně vykáže pokles maloobchodních prodejů.

Za letošních první tři čtvrtletí letošního roku vykazuje tuzemský maloobchod bez motorových vozidel meziroční pokles tržeb o pouhých 0,4 %, celoroční výsledek ale bude v důsledku horšího vývoje v závěrečném čtvrtletí ve znamení prudšího poklesu, když v roce 2019 vykázaly maloobchodní prodeje růst 4,8 %.

 

Autor: Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE 

Štítky:
Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice