Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

Akciové valuace indikují podprůměrné očekávané výnosy


01.11.2020

Přestože se světová ekonomika momentálně nachází v nejhlubší hospodářské recesi od 2. světové války a korporátní zisky celosvětově meziročně klesají v průměru o téměř 30 %, akciové trhy jsou na tom díky masivním monetárním stimulům klíčových centrálních bank relativně dobře, když nejširší globální akciový index MSCI All Country World je od začátku roku v pěkném plusu 2,9 %.

Co se nicméně očekávání do příštích pěti let týče, zde jsme spíše skeptičtí. Naše globální akciová valuace totiž momentálně dosahuje úrovně +32 %, což je stále výrazně výše než neutrální pásmo -10 % až +10 %. Akcie jsou tak podle našeho názoru momentálně nadhodnocené minimálně o 20 %.

Ocenění globálních akciových trhů je tedy velmi vysoké a pro střednědobý horizont příštích pěti let očekáváme průměrné roční akciové výnosy včetně dividend pouze kolem 4-5 %. Očekáváme přitom, že valuace by měly v průměru každý rok klesat o přibližně 6 % v rámci procesu navracení se k dlouhodobému průměru (mean-reversion).

Tuto skutečnost plně reflektujeme v naší globální akciové alokaci, v rámci které jsme se na konci září rozhodli akcie podvážit na -25 %. Přitom nemůžeme vyloučit, že v následujících týdnech naše akciové podvážení ještě zvýšíme. Celkově máme proto momentálně na akcie mírně negativní názor.

 

Autor: Michal Stupavský, investiční stratég Conseq Investment Management, a.s.

Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice