Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

Globální objem dluhopisů se záporným výnosem blízko historického maxima z loňského roku


25.10.2020

Globální dluhopisové trhy zatím mají za sebou v letošním roce vynikající období, mimo jiné díky bezprecedentním monetárním stimulům klíčových centrálních bank. Nejširší globální dluhopisový index Bloomberg Barclays připisuje od začátku roku vysoce nadstandardní zhodnocení 6,3 %.

Strmý růst tržních cen vládních i korporátních dluhopisů měl mimo jiné za následek, že průměrný globální dluhopisový výnos do doby splatnosti od začátku roku velice výrazně poklesl o 0,55 % na aktuálních 0,90 %, což je blízko historického minima. Průměrný globální reálný výnos do doby splatnosti je proto hluboce záporný.

Důsledkem této mimořádné dluhopisové výkonnosti je rovněž skutečnost, že momentálně činí globální objem dluhopisů se záporným výnosem do doby splatnosti 16,6 bilionu dolarů, což je blízko historického maxima na úrovni 17,0 bilionu dolaru ze srpna loňského roku.

Dle průměrného globálního dluhopisového výnosu do doby splatnosti i dle globálního objemu dluhopisů se záporným výnosem do doby splatnosti jsou dluhopisy jako globální třída aktiv jednoznačně nejdražší v historii. Proto je jejich očekávané průměrné roční zhodnocení ve střednědobém horizontu příštích pěti let velice slabé.


Autor: Michal Stupavský, investiční stratég Conseq Investment Management, a.s

Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Investiční kalkulátor

Chci si naspořit:
V časovém horizontu:
1 rok
40 let
Průměrné zhodnocení:
2 %
7 %
Potřebná měsíční
spořící částka:
0
Chci více informací