Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

Co žene smíšené fondy do alternativních investic


18.10.2020

Podle výzkumné společnosti Cerulli tradiční aktiva vykazují vyšší než obvyklé korelace v rámci možné změny dlouhodobého trendu.

Podle společnosti Cerulli Associates mnoho smíšených fondů zvyšuje zastoupení alternativních investic ve svých portfoliích. Reagují tak na obavy ohledně diverzifikace, vzešlé z letošní vlny výprodejů, ke které došlo v důsledku koronavirové pandemie.

Manažeři fondů se tak snaží zmírnit dopady vysoce korelovaných mainstreamových aktiv, propadajících se spolu s trhy, uvedla Cerulli ve své zprávě zveřejněné 5. října 2020. Konzultantská firma tvrdí, že alokace do oblastí, jako jsou nemovitosti, infrastruktura, soukromý kapitál, zajišťovací strategie či drahé kovy, budou stále častější, protože evropští správci aktiv budou v rámci snahy o diverzifikaci stále více vyhledávat alternativní aktiva.

„Březnové výprodeje způsobené panikou ohledně Covidu-19 v Evropě rozbily tradiční korelační vzorce,“ tvrdí Cerulli. „Zlato a infrastrukturní dluh jsou i přes své nedostatky považovány za nejefektivnější diverzifikátory.“

Cerulli považuje za „alarmující“, že aktiva jako korporátní a státní dluhopisy, měny a ropa, kopírovala během březnového pádu na trzích pohyb akcií. Podle průzkumu společnosti CoreData Research z června a července, ohlašovalo kolem 40 % institucionálních investorů do příštích tří až pěti let alokace do alternativních strategií. Podle zmíněné zprávy společnosti Cerulli přitom 90 % z nich zmiňovalo jako hlavní důvod potřebu diverzifikace.

V současné době alokují institucionální investoři do alternativních strategií v průměru 26 % svých aktiv, oproti 24 % v loňském roce, tvrdí Cerulli s odkazem na údaje od společnosti CoreData.

Státní intervence ve snaze podpořit trhy a ekonomiku během koronavirové krize pouze zdůraznily obtížnost budování skutečně diverzifikovaných portfolií.

„Růst většiny aktiv  jasně ukázal, jak vysoce korelovanými se staly třídy aktiv, strategie a trhy, v důsledku globálních měnových a fiskálních stimulů,“ uvedla ve zprávě Justina Deveikyte, zástupkyně ředitele Evropského institucionálního výzkumu ve společnosti Cerulli. „Jelikož aktiva nadále vykazují vyšší korelace výnosů, existuje názor, že z dlouhodobé perspektivy mohlo dojít k posunu v tradičních vztazích mezi třídami aktiv.“

Zpráva dále uvádí, že státní dluhopisy „ztratily svoji sílu jako diverzifikátor v hospodářské krizi“, protože výnosy z nich se propadly nebývale hluboko. Cerulli tvrdí, že se investoři obrací k drahým kovům jako k bezpečnému útočišti ve snaze zajistit kompenzace inflačního rizika, vycházejícího z dalších očekávaných stimulů.

Oblast infrastruktury je pro investory hledající alternativní investiční strategie podle Cerulli podobně lákavá. Heather Fleming, vedoucí institucionálního businessu ve společnosti Gresham House Asset Management, ve zprávě poradenské firmy uvedla, že expozice v lesnictví a trvale udržitelné infastruktuře, včetně obnovitelné energie, recyklace odpadu a zemědělské technologie, „zajistí dlouhodobé investiční příležitosti, které se chovají jinak než tradiční aktiva, aniž by přinášely vyšší míru rizika.“

Diverzifikace do alternativních aktiv, jež byla postižena pandemií, je problém, který správci portfolií nebudou moci jen tak vyřešit mávnutím kouzelného proutku.

„Stoupající zájem o alternativy vytváří své vlastní potíže (kupř. vyšší valuace) a dlouhodobé problémy jako vyšší poplatky, nízkou likviditu a obavy o transparentnost, kterým se dosud nikdo uspokojivě nepostavil,“ řekla Justine Deveikyte.

Článek byl přeložen z anglického originálu dostupného na webu Institutional Investor.

Zdroj: převzato z conseq.cz

 

Autor: Christine Idzelis

Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice