Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

Ceny výrobců/PPI v ČR za duben 2020


21.05.2020

Ceny průmyslových výrobců se v dubnu dostaly do meziročního poklesu, jenž byl nejhlubší od listopadu 2016. Na poklesu výrobních cen se projevil zejména propad cen ropy, výrazný pokles výrobních cen hlásí také chemické obory. Dubnový pokles cen v tuzemském průmyslu byl sice mírnější, než co očekával trh, nicméně přinejmenším v květnu by se měl meziroční pokles cen dále prohloubit. Z hlediska nákladů se tuzemský průmysl sice musí vypořádat se slabší korunou, jež náklady zvyšuje, celkový propad aktivity v průmyslu a ekonomice jako celku ale působí ve směru snižování cen či přinejmenším zpomalování jejich růstu.

Výrobní ceny v tuzemském průmyslu v dubnu meziročně klesly, o 0,8 %, když v březnu ještě stále rostly o 0,4 %. Trh čekal výraznější meziroční pokles, a to o 1,1 %, zatímco ČNB ve své prognóze z počátku května čekala, že ceny průmyslových výrobců si ve druhém čtvrtletí udrží meziroční růst, v průměru na úrovni 0,6 %. Jde o první meziroční pokles cen v tuzemském průmyslu od února 2018, z hlediska dynamiky je pak propad nejprudší od listopadu 2016.

Tahounem poklesu výrobních cen jsou v tuto chvíli především ceny ropy, v dalších měsících se ale coby hlavní protiinflační faktor projeví zpomalení hospodářského růstu v důsledku koronaviru. V případě zemědělských výrobců se meziroční pokles cen zmírnil z 4,2 % na 2,5 %. Důvodem je zmírnění meziročního propadu cen v rostlinné výrobě. Živočišná výroba v dubnu vykázala zmírnění cenového růstu.

Pro rok 2020 lze v celoročním vyjádření předpokládat buď stagnaci cen v průmyslu anebo jejich pokles. Vedle nižších cen komodit se napříč odvětvími průmyslu projeví slabší poptávka a nižší využití výrobních kapacit, což jsou vesměs faktory působící proti růstu cen. V případě cen v zemědělství lze v celoročním vyjádření čekat zřejmě jen mírný pokles výrobních cen, neboť zde pravděpodobně opět zaúřaduje počasí, konkrétně sucho. Sucho by se mělo projevit pozvolným růstem nákladů v rostlinné výrobě a následně i v živočišné výrobě.

Celkově by měl vývoj na straně cen výrobců přispět ke zmírnění celkové inflace v české ekonomice, tedy ke zpomalení růstu spotřebitelských cen, přičemž tato tendence bude patrná zejména v letošním druhém pololetí a dále pak na počátku roku 2021.

 

Autor: Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE 

Štítky:
Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice