Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

Nezaměstnanost v ČR za duben 2020


08.05.2020

Nezaměstnanost v české ekonomice se v dubnu vydala k růstu – a problémy spojené s koronavirem povedou k nárůstu počtu nezaměstnaných i v dalších měsících. Míra nezaměstnanosti vzrostla v dubnu na 3,4 %, když v březnu její úroveň činila 3,0 %. Počet volných pracovních míst sice i nadále zůstává nad celkovým počtem žadatelů o práci, tyto nůžky se ale v dalších měsících budou s veškerou pravděpodobností uzavírat.

Nárůst míry nezaměstnanosti je pro duben atypický, neboť nezaměstnanost počátkem jara obvykle klesá s rozjezdem prací v zemědělství, stavebnictví či cestovním ruchu. Celá ekonomika včetně trhu práce je ale nyní postižena omezeními souvisejícími s koronavirem, což negativně dopadá na finanční situaci firem a tedy i na trh práce. Z tohoto pohledu nevnímám nárůst míry nezaměstnanosti z 3 % na 3,4 % jako nějak závratně velký, osobně jsem čekal nárůst až na 3,7 %.

Služby, zejména veřejné stravování, hotelnictví, obchod a doprava, jsou odvětví, kde se dopady koronaviru projevují nejvíce. Část propuštěných zaměstnanců ale přinejmenším v samotném dubnu mohla najít uplatnění v jiných odvětvích, jako v zemědělství a lesnictví, stavebnictví či e-shopech. Nadále trvá poptávka po kvalifikovaných řemeslnících a odbornících v oblasti výpočetní techniky.

V dalších měsících by míra nezaměstnanosti měla růst s tím, jak se na trhu práce bude projevovat pokles v ekonomice a zejména v odvětví služeb pod vlivem pandemie koronaviru. Ušetřena ale nezůstane ani výrobní sféra, tedy tuzemský průmysl, a situace zřejmě začne být méně příznivá i ve stavebnictví.

Odhady pro pokles HDP České republiky pro letošní rok se pohybují většinou v pásmu 5 % až 10 %, lze ale najít i pesimističtější odhady, pracující s výraznějším dvouciferným propadem české ekonomiky, což bude na trhu práce vesměs vytvářet nepříznivé prostředí.

Za celý rok 2019 činila průměrná míra nezaměstnanosti 2,8 %, letos se může průměrná míra vyšplhat snadno nad 4 %. Samozřejmě ale lze přijít jak s dramatičtějším scénářem, tak naopak s optimističtější variantou vývoje: bude důležité, jak rychle se bude ekonomika vracet k normálu díky uvolňování restrikcí spojených s koronavirem, a tedy jak rychle se podaří stabilizovat situaci v jednotlivých firmách a odvětvích.

 

Autor: Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE 

Štítky:
Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice