Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

Akciím stále věříme, byť jsme realizovali část zisků


24.11.2019

Akciové trhy od začátku letošního roku velice silně rostou. Nejširší globální akciový index MSCI All Country World připisuje zhodnocení 20 %. Nejvíce se přitom daří akciím v USA, jejichž index S&P 500 připisuje zisk dokonce 24 %. Relativně nejméně se kvůli obchodním válkám daří akciím z rozvíjejících se trhů, jejichž index MSCI Emerging Markets připisuje zhodnocení „pouze“ 9 %.

Zdroj: Bloomberg

Z krátkodobého pohledu akciové trhy velice silně rostou od začátku října. Index MSCI All Country World od tohoto okamžiku připisuje zhodnocení přibližně 10 %.

Zdroj: Bloomberg

V rámci aktuální rally jsme se rozhodli realizovat část akciových zisků, a to proporcionálním prodejem akciových pozic napříč všemi světovými regiony. Ve srovnání s našimi srovnávacími indexy neboli benchmarky se tak tímto krokem dostáváme z mírného nadvážení na velice mírné podvážení.

Otázka nyní zní: Jsou momentálně akcie drahé nebo levné? Pro zodpovězení této otázky používáme tzv. kompozitní valuaci, v rámci které porovnáváme aktuální hodnoty valuačních ukazatelů P/E, P/B a P/S s jejich dlouhodobými průměry. Průměrná odchylka nyní činí 8 %, což je podle našeho názoru ještě relativně přijatelná úroveň, mimo jiné výrazně níže než 16 % v lednu 2018. Globální akciové trhy proto nepovažujeme ani za drahé, ani za levné. Celkově je vidíme přibližně férově, resp. neutrálně oceněny. Náš základní scénář očekávaného budoucího vývoje je proto opatrně pozitivní. Akciím stále relativně věříme a myslíme si, že na dvou- až tříletém horizontu stále nabízejí solidní růstový potenciál kolem 8 % ročně.

Jsme nicméně regionálně velice selektivní. Příliš se nám nelíbí americké akcie, které považujeme za předražené. Naopak silně sázíme na rozvíjející se trhy (emerging markets) v čele s Asií a střední a východní Evropu. Samozřejmě přitom také platí, že na trzích byl zatím letos relativní klid, resp. nízká volatilita. To nebude trvat věčně, takže bychom se rozhodně nedivili, pokud by nějaká přechodná tržní korekce kolem 10-15 % přišla. To rozhodně vyloučit nemůžeme. Pokud by výraznější korekce skutečně přišla, že jsme připraveni akciové pozice na nižších úrovních dokoupit a jejich váhu v našich investičních portfoliích zvýšit.

 

Autor: Michal Stupavský, investiční stratég Conseq Investment Management a.s.

Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice