Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

Minulost nám vypráví o budoucnosti


22.04.2018

Snaha o manipulaci s peněžním systémem ve prospěch panovníků, vládců, vlád či obecně estabilishmentu se táhne lidskými finančními dějinami jako červená nit. Je možná jen proto, že není zjevná ihned. Dokud si jí nevšimne dostatečná většina lidí, může manipulace s peněžním systémem po jistou dobu budit dojem progresivity či dokonce i řešení.

Manipulace s penězi

Bohužel, klam dříve nebo později vyjde najevo ke škodě těch, kteří mu vědomě nebo nevědomě uvěřili, neboť žádná politická moc nedokáže trvale zbavit platnosti ekonomické zákony, řečeno slovy Eugena Böhm Bawerka.

Problém manipulace s peněžním systémem odhalil a trefně formuloval ve svých časech také Mikuláš Koperník: „Mezi nespočetnými zly, která přivozují rozpad celých států, jsou čtyři zvláště významná: vnitřní rozbroje, velká úmrtnost, neúrodnost půdy a znehodnocování mincí. První tři jsou tak zjevná, že je bude sotva někdo popírat. Čtvrtého zla, které vychází z peněz, si všimnou jen někteří, a to ti, jenž vážněji přemýšlí, neboť rozpad nepřichází s prvním případem, nýbrž postupuje neviditelným způsobem.“

Zlem vycházejícím ze „znehodnocování mincí“ mínil Koperník odvěkou praktiku zadlužených panovníků a vlád, kteří se snažili dostát svým (státním) dluhům tím, že „ředili“ obsah vzácného kovu v mincích nehodnotnými kovy. Jejich cílem bylo vyrazit z omezeného množství vzácných kovů větší počet mincí a splatit tak své narůstající dluhy. Měl na mysli praktiku, která se dnes skrývá pod eufemismem „kvantitativní uvolňování“ – tedy výroba peněz určená ke krytí státních dluhů.

Výsledkem politiky dluhů je měna znehodnocená skrytou (nikoliv oficiální) inflací, jak názorně ukazuje grafika 1.

Grafika 1: Vývoj kupní síly papírových měn oproti zlatu za jedno století.

Všechny měny ztratily za 100 let mezi 97% až 99% své původní kupní síly. A jen od roku 1971 kolem 60-80%.
 (Zdroj: World Gold Council/GoldSwitzerland/Goldseiten.de)

V grafice lze zřetelně vyčíst, že k akceleraci ztráty hodnoty měn došlo po roce 1971. Fatálním rozhodnutím amerického prezidenta Nixona o zrušení povinnosti krýt měnu zlatem (tzv. zlatého standardu) se svět vydal cestou historicky bezprecedenčního finančního experimentu, jehož výsledkem je současné ekonomické paradigma o nekonečném růstu poháněném na dluh.

Nemusíte být žádný studovaný ekonom ani expert, abyste poznali z výše uvedeného grafu, kam vede další cesta. Anebo ještě lépe - zeptejte se svého malého syna/dcerky, kam si myslí, že tyto křivky spějí. Pokud se Vám odpověď nebude líbit, budete muset najít důvody, proč by měly tyto křivky právě dnes otočit svůj dějinný směr.

Je jen otázkou času, kdy dluhová a proinflační politika přivodí ztrátu zbylých tří procent kupní síly. Opakovaně se naplní pravda obsažená ve Voltairově citátu: „Hodnota papírových peněz se dříve či později vrátí k jejich vnitřní hodnotě - k nule.“

2. US Stát Wyoming ruší veškeré daně na zlato a stříbro

S účinností od 1. 7. 2018 vstupuje v americkém státě Wyoming v platnost zákon o zrušení veškerého danění v souvislosti s mincemi a slitky ze vzácných kovů. Po tomto datu se nebude vztahovat ke zlatým a stříbrným mincím a slitkům nejen DPH, ale také daň z příjmu. V zákonu stojí: „Koupě, prodej nebo směna jakékoliv formy nebo druhu mince nebo jako oficiálního platidla určené mince nesmí zavdat žádný nárok na eventuální daňovou povinnost.“ To znamená, že stát nebude vyžadovat ani daň z příjmu, ani majetkovou daň , DPH či jinou daň vztahující se k monetárním kovům.

J. P. Cortes ze Sound Money Defense league míní, že zdanění vzácných kovů poškozuje nejvíce ty, jež jsou znehodnocováním měny nejvíce postiženi – zaměstnanci, spořitelé a všichni ti, kteří pracují za pevný plat, stejně jako místní obchodnicí, kteří ztrácejí obchody ve prospěch zahraničních obchodníků. Stefan Gleason, prezident Money Metal Exchange, podotýká, že bankovky americké centrální banky jsou „falešné peníze“, neboť představují riziko protistrany. Znovu zavést zlato a stříbro v roli peněz by odstranilo mnoho problémů, kterým je nutné čelit z důvodů zadlužení a inflace.

3. Ztráty na akciových trzích. A zlato neroste. Proč?

Podle Volkera Hellmeyera, bývalého hlavního stratéga Hessenské zemské banky: „… nemá vývoj ceny zlata nic společného s reálnou poptávkou po fyzickém zlatě, nýbrž s termínovými trhy. Zde je tvořena cena několika americkými bankami blízkými politice centrální banky (FEDu), zcela odtrženě od reálných poměrů na fyzickém trhu. Již několik let sledujeme anomálie – pokud jsme svědky prudkých vzestupů zlata a stříbra, jsou tyto pomocí Flash-Crashe v málo likvidních fázích trhu, například v době mezi obchodováním v USA a v Asii, okamžitě zardoušeny. Pro mě zůstává zlato aktivem, ke kterému se kloním. Vidíme, že „smart investoři“ jako banky Číny a Ruska navyšují své zlaté rezervy. Vědí přesně, co dělají. Doporučuji zlato v korekturách způsobených intervencemi na termínových trzích dokupovat a vnímat jako dlouhodobé aktivum. Zůstávám býkem.“

Graf 2: Zlato 2017-2018: Zlato sbírá síly na poslední skok

Zdroj: EKKA-Gold/Guidants

Celkový aktuální obraz lze popsat takto: Zlato konsoliduje a sbírá síly pro svůj třetí pokus na rozhodující výšce 1 366 / 1 375 USD. Při jejím překonání (scénář 1 - modrá křivka) lze konstatovat, že cyklická korekce od roku 2011 je definitivně u konce a otevírá se prostor pro nový vzestupný trend. Tento scénář je stále aktuální a má vyšší pravděpodobnost.

Scénář 2 označen červenou křivkou: Při neúspěšném pokusu by zřejmě byla prolomena vodorovná černá linie podpory u ca 1 309 USD s možným cílem na trendovou linii (šikmá černá linie) k hodnotám kolem 1 280 / 1 285 USD.

Graf 3: Stříbro také čeká na rozhodnutí (graf 2017-2018)

Zdroj: EKKA-Gold/Guidants

Stříbro i zlato jdou většinou „ruku v ruce“. Nepřekvapí tedy, že ani u stříbra dosud nepadl signál k přechodu do ofenzívy. Kurz stříbra je v posledních 18 měsících zamčen v klínové formaci (zelené linie s vyznačenými obloučky testů této klínové formace). Ke startu pozitivního trendu je nutné překonání horní hranice klínu, která se aktuálně nachází u 17,50 USD. (= Scénář 1 - označen modrou křivkou). Podobně jako u zlata je i u stříbra tento scénář pravděpodobnější.

V opačném případě (= scénář 2 - červená křivka) by prolomení spodního okraje klínové formace spustilo propad k hranici podpory u 15,60 USD (v grafu přerušovaná černá horizontální linie.)

4. Zajímá Vás, které akcie drží aktuálně Warren Buffet (Berkshire Hateway)?

Zde je deset největších pozic (Top Holdings) z jeho aktuálního portfolia.
 

Pořadí Společnost  Hodnota pozice v mld. USD Část portfolia v %
1. Apple 27,98 14,63
2. Wells Fargo 27,80 14,53
3. Kraft Heinz 25,32 13,24
4. Bank Of Amerika 20,04 10,48
5. Coca-Cola 18,35 9,59
6. American Express 15,06 7,78
7. Phillips 66 8,16 4,26
8. US Bankcorp 4,66 2,43
9. Moody´s 3,64 1,9
10. BNY Mellon 3,28 1,71

 

Autor: EKKA-Gold

Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Investiční kalkulátor

Chci si naspořit:
V časovém horizontu:
1 rok
40 let
Průměrné zhodnocení:
2 %
7 %
Potřebná měsíční
spořící částka:
0
Chci více informací