Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

Ukončení kurzového závazku


06.04.2017

ČNB ukončila svůj kurzový závazek, koruna tak může posílit pod úroveň 27 za euro a centrální banka nebude takovému posílení bránit. V realitě ale lze pro nejbližší dny a týdny čekat spíše výkyvy kurzu koruny na obě strany vůči úrovni 27 korun za euro.

Fundament české ekonomiky by sice hovořil pro posílení české měny, nicméně na trhu jsou naakumulovány enormní korunové pozice, jež na posílení české měny spekulují. Trh tak může být českou měnou nyní zahlcen a koruna může mít problém vůči euru udržitelněji posílit. 

Každé posílení koruny pod úroveň 27 korun za euro tak může být velmi rychle následováno vybíráním zisků, což by korunu vracelo do oblasti 27 za euro, respektive i nad tuto úroveň. Nad úrovní 27 korun za euro by se ale koruna stala opět atraktivní, což by vedlo k obnovení nákupů české měny a jejímu opětovnému posílení. Koruna se tak může pohybovat ve vlnách s výkyvy na obě strany od úrovně 27 za euro a tento stav může trvat řadu týdnů.

ČNB ovšem ve své prognóze předpokládá, že se koruna postupně vydá k posílení. Pokud by koruna vůči euru nebyla schopna posílit po několik měsíců anebo pokud by dokonce oslabila, tak by se pro ČNB stala koncem letošního roku relevantní otázka možnosti zvýšení měnově-politických úrokových sazeb (aktuální úroveň: 0,05 %). 

Jinými slovy očekávám, že po období volatility koruna nakonec nabere směr k posílení vůči euru, a že se koncem letošního roku bude nacházet v oblasti 26 korun za euro. K posílení se koruna vydá buď spontánně, tedy za podpory fundamentu české ekonomiky, anebo za podpory vyšších úroků ČNB, pokud by se spontánní posílení nedostavilo. Znovu ale opakuji, že ČNB nebude s reakcí spěchat, možnost zvýšení úrokových sazeb by se mohla stát relevantním tématem spíše až v závěrečných měsících letošního roku. 

Konec kurzového závazku znamená, že koruna bude moci posílit pod úroveň 27 korun za euro, a že ČNB nebude muset proti tomuto posílení intervenovat. Prudký růst devizových rezerv ČNB, pozorovaný v uplynulých měsících, tak nebude pokračovat. Kurz koruny se vrátí to režimu tzv. řízeného floatingu, tedy řízeného plovoucího kurzu. Pro případ velkých výkyvů kurzu si totiž ČNB ponechává právo na devizovém trhu skrze intervence ad hoc zasahovat. V realitě ale lze očekávat, že se koruna bezprostředně po ukončení kurzového závazku nevydá žádným jasným a udržitelným trendem směrem k posilování vůči euru. Spíše lze po několik týdnů a možná i měsíců očekávat výkyvy kurzu koruny na obě strany vůči úrovni 27 korun za euro. 

 

Autor: Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE

Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice