Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

PMI ve zpracovatelském průmyslu za srpen 2020


01.09.2020

Aktivita v tuzemském zpracovatelském průmyslu soudě dle průzkumu PMI stále klesá, míra poklesu se v srpnu ale dále zmírnila. Průzkum hlásí růst výroby ve zpracovatelském průmyslu druhý měsíc v řadě, srpnový nárůst výroby byl nejsilnější od října roku 2018. I nadále ale klesají nové zakázky a zaměstnanost, byť mírnějším tempem, než v předchozích měsících.

Indikátor PMI, mapující aktivitu v tuzemském zpracovatelském průmyslu, vzrostl v srpnu z hladiny 47,0 na úroveň 49,1, zatímco finanční trh očekával nárůst na 49,4. Indikátor PMI tak v případě tuzemského průmyslu zaostal za očekáváním a stále zůstává pod úrovní příslušného indikátoru pro Německo a eurozónu jako celek.

Tuzemský zpracovatelský průmysl dle průzkumu PMI zaostává také za Maďarskem a Polskem, kde se celkový PMI indikátor již druhý měsíc v řadě drží nad úrovní 50 bodů, jakkoliv v Polsku v srpnu PMI indikátor meziměsíčně mírně klesl.

Pro připomenutí: úroveň 50 bodů je v metodice průzkumu PMI hranicí mezi poklesem a růstem aktivity.

Na úrovni 49,1 je indikátor PMI pro tuzemský zpracovatelský průmysl nejvýše od prosince roku 2018 a srpnový průzkum hlásí zrychlování růstu průmyslové výroby. Tuzemské firmy nicméně i nadále zápolí se slabou poptávkou, jakkoliv srpnový průzkum hlásí nejmírnější pokles nových zakázek od listopadu 2018.

Pokles objednávek a nadbytek výrobních kapacit vede firmy ke snaze omezit náklady a tím i ke snižování počtu zaměstnanců, nicméně i zde se negativní tendence zmírňují a pokles zaměstnanosti se zpomaluje.

Tuzemský průmysl se postupně zotavuje z úderu, jenž způsobily uzavírky spojené s koronavirem. Očekávám, že zářijový průzkum již bude signalizovat růst aktivity v tuzemském průmyslu, tedy že se indikátor PMI v září přehoupne přes klíčovou úroveň 50 bodů.

Za připomenutí stojí, že oficiální data za červen tak, jak je v srpnu vydal Český statistický úřad, hlásila silný meziměsíční nárůst průmyslové výroby a přinesla též poměrně slibné signály ohledně vývoje exportních zakázek. Letní měsíce a obecně zřejmě i zbytek letošního roku ale budou ve znamení pokračujícího meziročního poklesu tuzemské průmyslové výroby, byť slabšími tempy, než tomu bylo na jaře.

Srpnový průzkum PMI zároveň připomíná, že jakkoliv je situace v průmyslu a obecně v ekonomice mnohem méně dramatická, než tomu bylo v jarních měsících, tak podmínky stále zdaleka nejsou ideální. Pro výkon průmyslu i ekonomiky jako celku do dalších měsíců bude klíčové, jak se v Evropě i v dalších regionech světové ekonomiky podaří zvládnout šíření koronaviru a zda se podaří vyhnout výraznějším restrikcím ve výrobě, prodeji a v přeshraniční dopravě.

Pro celý rok 2020 očekávám pokles průmyslové výroby o necelých 9 %, k meziročnímu růstu se tuzemský průmysl vrátí až v roce 2021.

 

Autor: Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE 

Štítky:
Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice