Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

Průmyslová výroba v ČR za květen 2020


09.07.2020

Tuzemský průmysl vykázal v květnu další výrazný meziroční pokles výroby, avšak již mírnější, než v dubnu. Meziroční pokles výroby o 29,4 % byl nicméně výraznější, než čekal trh, přičemž hlavním tahounem poklesu byla výroba motorových vozidel. Meziměsíčně průmyslová výroba v květnu vzrostla o 13,8 % Květen je napříč Evropou ve znamení meziměsíčního růstu průmyslové výroby s tím, jak se tento sektor ekonomiky oživuje díky postupnému uvolňování restrikcí a uzavírek spojených s koronavirem. Meziměsíční růst průmyslové výroby lze čekat i do dalších měsíců, meziročně ale výroba zůstane v mínusu po celý zbytek letošního roku.

Průmyslová výroba v dubnu klesla meziročně o 29,4 %, zatímco očekávání na trhu počítala s poklesem o 22,4 %. Letošní květen měl o dva pracovní dny méně než stejný měsíc loňského roku a po očištění o tyto kalendářní vlivy průmyslová výroba meziročně klesla o 25,7 %. Pokles byl, podobně jako v dubnu, tažen propadem výroby motorových vozidel, jež v květnu meziročně odepsala 45,2 %. Na zmíněném poklesu celkové výroby o 25,7 % se výroba motorových vozidel podepsala v rozsahu 8,9 procentního bodu.

Výroba se z uzavírek, způsobených koronavirem, rozjíždí jen pozvolna, jakkoliv meziměsíční nárůst o téměř 14 % může působit robustně. Meziměsíční růst výroby je ale třeba číst v kontextu dubnového kolapsu, neboť tehdy se výroba meziměsíčně propadla o více než 23 %. Tuzemská výroba tak má prostor pro oživení i o dalších měsíců, dynamika oživení ale bude záviset jak na situaci v domácí ekonomice včetně dění okolo koronaviru, tak na rozjezdu výroby u našich hlavních obchodních partnerů.

Zde stojí za zmínku, že Německo dnes ráno reportovalo slabší meziměsíční růst průmyslové výroby pro květen, než se čekalo, tedy květnová čísla zůstala za očekáváním i v Německu. Obdobně, dnes ráno zveřejnilo údaje o květnovém výkonu průmyslu Maďarsko, a také v jeho případě je meziroční propad výroby i nadále výrazný a situace je obecně srovnatelná s vývojem průmyslu v české ekonomice.

Výrazný pokles i nadále vykazují nové průmyslové zakázky, jež v květnu meziročně propadly o 34,7 % (v dubnu propad činil o 42 %), přičemž exportní zakázky šly dolů o 36,8 %. Propad zakázek bude v meziročním vyjádření pokračovat i v dalších měsících a klesat bude i průmyslová výroba, nicméně tempo propadu se bude zmírňovat.

Průmyslové aktivitě pomáhá odstraňování omezení spojených s koronavirem, nicméně návrat podniků do plného provozu bude pozvolný.

Za rok 2019 jako celek průmyslová výroba klesla o 0,2 %, letos se propad každopádně řádově prohloubí. Pro celý rok 2020 se začíná rýsovat pokles průmyslové výroby okolo 10 %, nejistota je ale i nadále výrazná.

Pokles aktivity v průmyslu má dopad i na zaměstnanost: ta v průmyslu samotném květnu meziročně klesla o 3,6 % a prohloubila tak dubnový pokles, jenž činil 3,2 %.

Do několika dalších měsíců lze čekat, že se pokles počtu zaměstnanců bude ještě dále zrychlovat s tím, jak meziročně výrazně nižší výroba a aktivita v průmyslu povedou k nižšímu využití produkčních kapacit a obecně k tlaku na snižování nákladů.

 

Autor: Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE 

Štítky:
Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice