Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

Spotřebitelská/podnikatelská důvěra v ČR za červen 2020


25.06.2020

Důvěra v české ekonomice se v červnu zlepšila, což je logické s tím, jak se v ekonomice a celé společnosti uvolňují restrikce spojené s koronavirem. Vývoj důvěry ale nebyl jednoznačný a v některých sektorech, konkrétně v průmyslu a stavebnictví, se nálada meziměsíčně snížila. Tahounem zlepšení tak byly obchod a služby, nahoru šla také důvěra mezi spotřebiteli. Celkově průzkumy důvěry naznačují jen pozvolné zlepšování z dubnového minima, přesto by ale důvěra měla jít nahoru i během léta a obecně ve zbytku letošního roku.

Celková důvěra v tuzemské ekonomice v červnu dále mírně vzrostla, z historického pohledu ale zůstává nízko a zlepšení  z dubnového minima bylo v průběhu května a června jen pozvolné. V samotném červnu se důvěra zlepšila zejména v obchodu a ve službách, což souvisí s uvolňováním restrikcí a otevíráním jednotlivých provozoven.

Mírně se zlepšila nálada mezi spotřebiteli: zde trochu odeznívají obavy z nezaměstnanosti, nicméně i nadále zůstávají poměrně výrazné. Podnikatelská důvěra se v červnu zlepšila, fakticky šlo o první meziměsíční zlepšení od loňského prosince. Obrázek je ale smíšený: uvolňování restrikcí vedlo k prudkému nárůstu důvěry v obchodu a službách, zatímco průmysl a stavebnictví hlásí zhoršení. V případě průmyslu se dále zhoršilo hodnocení současné poptávky, a to i té zahraniční.

Výhled průmyslové výroby a exportů do dalších měsíců se ale v porovnání s květnem zlepšil. Červnový průzkum nicméně naznačuje, že stabilizace, respektive zlepšování situace v průmyslu nebude nijak rychlou a snadnou záležitostí. V případě stavebnictví očekávám, že dopady krize spjaté s koronavirem budou přicházet se zpožděním a nálada se tak může držet nízko anebo dále klesat i v následujících měsících.

Průzkum důvěry za letošní červen potvrzuje, že druhé čtvrtletí bude ve znamení prudkého propadu HDP v mezičtvrtletním i meziročním vyjádření. Ve třetím čtvrtletí by se česká ekonomika měla začít oživovat, vyjádřeno mezičtvrtletním růstem HDP.

Přesto je ale z průzkumů patrné, že v případě průmyslu může být rozjezd pozvolný, byť červnový průzkum vyjadřuje pesimismus spíše u hodnocení stávající situace, zatímco výhled do dalších měsíců se aspoň v relativním smyslu zlepšuje.

Za celý rok 2020 čekám pokles HDP o 7,3 %, v roce 2021 by se ale česká ekonomika měla vydat k růstu a HDP by se mělo za celý rok 2021 zvýšit zhruba o 5 %. V samotném letošním roce bude propad HDP nejhlubší ve 2. čtvrtletí, a to jak mezičtvrtletně, tak meziročně. Počínaje 3. čtvrtletím by se mělo HDP vydat k mezičtvrtletnímu růstu, v meziročním vyjádření ale bude české ekonomika i ve zbytku roku klesat, tempo poklesů by se ale mělo zmírňovat.

 

Autor: Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE 

Štítky:
Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice