Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

Hypotéky v Česku rekordně zlevní, u nemovitostí zlevnění nečekejme


02.05.2020

To, že hypotéky budou v ČR rekordně levné, už je „ložené“. Kdo pochybuje, zřejmě nesleduje, co v posledních týdnech činí světově významné centrální banky v čele s tou americkou.

Období let 2008 až 2019 zkrátka bylo jen jakýmsi zahřívacím kolem a v nadcházejícím desetiletí se nové stamiliardy budou do ekonomického systému pumpovat v daleko vyšším tempu. Poté, co se Fed rozhodl odkupovat prašivé dluhopisy, je už jen otázku času, kdy za nově vytvářené dolary bude nakupovat i akcie.

V Evropě zase bude jedinou možností, jak zabránit bankrotu Itálie a rozpadu eurozóny, spuštění něčeho na způsob shazování peněz z vrtulníku. Jinými slovy, dluh se bude záplatovat tiskem stamiliard eur.

Centrální bankéři budou jako v minulém desetiletí manipulovat veřejnost tvrzeními, že o žádné tištění nejde a že jejich expanze není inflační. Ve skutečnosti čekejme dramatický růst cen aktiv typu akcií v USA nebo nemovitostí v celém ekonomicky vyspělém světě. To bude ta inflace!

Do konce roku 2021, až bankéři přestanou do úroků započítávat navýšenou rizikovou přirážku, spadnou sazby hypoték v ČR na své rekordní minimum, což bude jeden z vítaných důsledků znehodnocování peněz v podání centrálních bank.

Ovšem vítaný jen pro někoho. Stále větší část veřejnosti si nebude moci vlastní nemovitost vůbec dovolit. Až bude těchto lidí dostatečné množství, „osmělí se“ politici k takovému navýšení zdanění a zregulování nemovitostí, že to bude hraničit s jejich znárodněním – čekejme to kolem roku 2030. Veřejnost budou manipulovat tvrzením o solidaritě a nutnosti přivřít nebezpečně rozevírající se nůžky bohatství.

Stát – konkrétně jeho centrální banka – tedy nejprve připravuje občany o úspory znehodnocováním peněz, brzy začne připravovat o úspory i ty, co důsledkům znehodnocování peněz zatím unikají spořením ve formě investice do nemovitosti.

Trh je spontánní a bude na toto ohrožení reagovat. Čekejme tedy obrovský nárůst cen aktiv typu některých kryptoměn, jako je bitcoin. Po roce 2030 mohou být kryptoměny svým způsobem tím, čím jsou dnes nemovitosti.

 

Autor: Lukáš Kovanda, Ph.D., hlavní ekonom CZECH FUND

Štítky:
Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice