Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

Rozhodnutí bankovní rady ČNB z 26. března 2020


28.03.2020

Bankovní rada ČNB na svém jednání dále snížila své úrokové sazby s cílem změkčit měnové podmínky v situaci, když česká ekonomika čelí řadě omezení a nepříznivých dopadů v důsledku koronaviru. Repo sazba byla snížena z úrovně 1,75 % na 1,00 % a je tak na nejníže od letních měsíců roku 2018. Snížení úrokových sazeb není překvapivé, volání po nižších sazbách naznačil i zápis z jednání bankovní rady z 16. března, pokles o tři čtvrtiny procentního bodu je ale razantní. Z vyjádření bankovní rady je navíc zřejmé, že vedle snížení úroků byla dnes schválena další opatření s cílem podpořit českou ekonomiku. Finanční trh pro dnešní zasedání očekával pokles sazeb ČNB o půl procentního bodu. Debata o dalším snížení úroků a obecně o změkčování měnové politiky zůstane i nadále ve hře, pomyslnou alfou a omegou pro další kroky centrální banky bude dění okolo koronaviru a jeho dopadů na českou ekonomiku.

Nejrůznější společenské a ekonomické restrikce, spojené s pandemií koronaviru, povedou k mezičtvrtletnímu poklesu HDP v letošním prvním čtvrtletí a zejména pak ve čtvrtletí druhém. Česká ekonomika v letošním prvním pololetí upadne s veškerou pravděpodobností do recese, obdobně na tom bude řada ekonomik jak v Evropě, tak na ostatních kontinentech. Je otázkou, kdy se podaří dostat šíření koronaviru pod kontrolu a kdy se tedy začne život ve společnosti a ekonomice vracet k normálu.

Hospodářské dopady jsou každopádně těžké a česká ekonomika má letos dle všeho nakročeno k hlubšímu celoročnímu propadu, než jaký nastal v důsledku finanční krize, když v roce 2009 HDP klesl o 4,7 %. Opatření ze strany měnové a rozpočtové politiky mají ekonomiku podpořit jak ve stávající chvíli, tak ji pomoci nadechnout se poté, až se život a veškeré aktivity začnou vracet k normálu.

Nejistoty spojené s koronavirem a s možnými dopady na ekonomiku jsou i nadále enormní. Bankovní rada bude velmi pravděpodobně konstatovat jak existenci zmíněných nejistot, tak připravenost dále zasáhnout s cílem podpořit českou ekonomiku, případně zklidnit vývoj v určitých segmentech finančních trhů. Zajímavé bude sledovat komentáře ze strany ČNB ohledně dalších možných kroků v oblasti měnové politiky, a to nejen v otázce dalšího možného snižování úroků.

V dalších týdnech a měsících mohou být relevantní otázkou intervence na devizovém trhu, pokud by se koruna opět dostala pod negativní tlak. Novým tématem je zatím neschválená možnost nákupů vládních dluhopisů do portfolia centrální banky – toto téma má ale na ta tuzemský trh velký vliv již nyní a podporuje poptávku investorů po českých vládních dluhopisech.

 

Autor: Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE 

Štítky:
Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice