Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

Globální akciové trhy zažívají nejhorší týden od globální finanční krize v roce 2008


01.03.2020

Globální akciové trhy zažívají nejhorší týden od globální finanční krize v roce 2008, když hlavní indexy momentálně od minulého týdně padají o přibližně 11 %. Na vině je samozřejmě šíření koronaviru po celém světě. Globální akciové trhy tak ztratily na celkové tržní kapitalizaci nevídaných 5 bilionů dolarů.

Index volatility neboli index strachu VIX se přitom dostal na nejvyšší úroveň od evropské dluhové krize v roce 2011.

Do medvědího trhu se dostala ropa. Barel severomořského Brentu se momentálně obchoduje za 50 dolarů, což je oproti konci roku 2019 o 24 % níže.

Naopak zlato potvrzuje roli bezpečného přístavu v neklidných dobách. Momentálně se pohybuje na úrovni 1634 dolarů za trojskou unci, což je oproti konci roku 2019 o 7,3 % výše. Zároveň znamená aktuální cena sedmileté maximum.

Naši celkovou globální akciovou alokaci stále udržujeme na mírném podvážení, nicméně náš globální akciový alokační model již hlásí, že se může blížit okamžik, kdy přistoupíme k dokoupení akciových pozic.

Domníváme se, že na to, aby došlo k zásadnímu tržnímu obratu, bude zapotřebí přítomnost několika katalyzátorů. Zaprvé se musí stabilizovat počty nově nakažených koronavirem, resp. počty musí začít alespoň mírně klesat. Zadruhé musí dojít ke zlepšení vysokofrekvenčních makroekonomických dat v Číně. Zatřetí budou muset investoři začít cítit pokrok, co se vytvoření nové vakcíny týče. Začtvrté se musíme dočkat oznámení zásadních dalších fiskálních stimulů, a to zejména v Číně. A konečně zapáté budeme očekávat odpovídající reakci klíčových centrálních bank v čele s americkým Fedem. Realizace těchto katalyzátorů nicméně může trvat ještě poměrně dlouho, takže bychom se neměli divit, když by akciové výprodeje pokračovaly i v následujícím týdnu. Na druhou stranu byly akciové trhy před tímto „výplachem“ na historických maximech, tudíž smysluplná korekce nemusí být úplně na škodu. Valuace neboli ocenění globálních akciových trhů se dostanou výrazně níže, což může některé investory povzbudit do nových nákupů a tím pádem stabilizaci akciových cen.

 

Autor: Michal Stupavsky, CFA, Investiční stratég Conseq Investment Management

Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice