Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

Průmyslová výroba v ČR za prosinec 2019


09.02.2020

Zprávy o výkonu průmyslu za loňský prosinec přinesly zklamání, a to jak na straně výroby, tak objednávek. Průmyslová výroba v prosinci klesla navzdory meziročně vyššímu počtu pracovních dní. Na objednávkách se pak nepříznivě podepsal především propad zakázek ze zahraničí, slabé byly ale i tuzemské objednávky. Data za prosinec je ale dobré brát s určitou rezervou v souvislosti s vlivem vánočních svátků na čerpání dovolených a na omezování výroby.

Průmyslová výroba v prosinci klesla meziročně o 0,9 %, když trh očekával růst 1,7 %. Loňský prosinec měl přitom oproti prosinci 2018 výhodu jednoho pracovního dne navíc: po očištění o tyto kalendářní vlivy výroba vykázala meziroční pokles dokonce o 3,4 %. Hlavním tahounem poklesu byla výroba motorových vozidel, výroba kovových konstrukcí a kovodělných výrobků a výroba ostatních dopravních prostředků a zařízení.

V případě prosince ale vždy dokáže zaúřadovat načasování vánočních svátků a s nimi spojených dovolených, v tomto smyslu je rozumné brát čísla za prosinec s určitým nadhledem. I tak je ale zřejmé, že ani v závěrečném měsíci loňského roku se v tuzemském průmyslu žádné oživení nekonalo. Osobně je pro mě zklamáním propad nových zakázek ze zahraničí meziročně o 3,7 %.

Zde je opět otázkou, nakolik se na objednávkách negativně projevily vánoční svátky, každopádně ale tento údaj bohužel dobře koresponduje s výrazným poklesem objednávek v německém zpracovatelském průmyslu, tak jak jej hlásí prosincová statistika zveřejněná dnes ráno.

Za rok 2019 jako celek průmyslová výroba klesla o 0,4 %, po očištění o vliv počtu pracovních dní činil celoroční pokles dokonce 0,5 %. Na tuzemské výrobce v průběhu celého loňského roku dopadal útlum průmyslové výroby a objednávek pozorovaný v západní Evropě a především pak v Německu. Průzkumy sentimentu naznačují, že aktivita v tuzemském průmyslu i nadále klesá, tempo poklesu se ale na počátku letošního roku dle všeho zmírnilo, což by mělo platit o výrobě i nových objednávkách. Pro výhled na letošní rok platí, že výkon tuzemského průmyslu bude záviset především na vývoji vnějších podmínek, tedy na situaci v mezinárodním obchodě a na růstu světové ekonomiky obecně.

Letos bude opět důležitý vývoj obchodních vztahů na ose USA-Čína. Pro náladu v evropském průmyslu bude důležité i to, jak se bude vyvíjet vyjednávání o nastavení obchodní dohody mezi Spojeným královstvím a Evropskou unií, jež by měla začít platit od roku 2021. Ve výhledu na rok 2020 očekávám růst tuzemské průmyslové výroby zhruba v pásmu 1 % až 2 %, spíše ale blíže úrovni 2 %. Klíčové bude, zda dojde k oživení aktivity v západoevropském průmyslu.

Prosincová data z tuzemského průmyslu jsou samy o sobě špatnou zprávou pro korunu. Česká měna ale na zprávy z průmyslu bezprostředně nijak nereagovala a drží se mírně nad úrovní 25,05 za euro. Koruna je tlačena k posílení lepšícím se sentimentem na globálních finančních trzích a z pohledu domácích faktorů pak měna spíše očekává dnešní rozhodnutí ČNB o úrokových sazbách a zejména pak následnou tiskovou konferenci bankovní rady.

 

Autor: Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE 

Štítky:
Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice