Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

Nezaměstnanost v ČR za prosinec 2019


12.01.2020

Celoroční průměrná míra nezaměstnanosti klesla v roce 2019 na 2,8 %, což by mělo představovat mnohaleté minimum. Pro srovnání: v roce 2018 průměrná míra nezaměstnanosti činila 3,2 %. Pro rok 2020 očekávám mírný nárůst míry nezaměstnanosti, v průměru na 3 %. Situace na trhu práce ale zůstane z pohledu domácností příznivá a nezaměstnanost v české ekonomice by měla být i nadále nejnižší v rámci celé EU.

Míra nezaměstnanosti v české ekonomice v loňském roce meziročně dále klesala, tempo poklesu se ale v průběhu roku zmírnilo. Trh práce reaguje na hospodářský cyklus se zpožděním a míra nezaměstnanosti v české ekonomice se tak dále snižovala navzdory zpomalení růstu HDP.

Slabší růst HDP ale vede k tomu, že se začal zmírňovat i pokles nezaměstnanosti a například v průmyslu, na který dopadá nepříznivý vývoj na exportních trzích, začala klesat zaměstnanost, tedy v průmyslu se snižuje počet pracovních míst. Pro letošní rok očekávám, že se průměrná míra nezaměstnanosti vyšplhá na 3,0 %.

Předpokládaný nárůst nezaměstnanosti by ale nebyl nijak dramatický a situace na trhu práce zůstane z pohledu domácností příznivá: nezaměstnanost bude i nadále nízká a mzdy dále porostou. Míra nezaměstnanosti v české ekonomice navíc s veškerou pravděpodobností zůstane nejnižší v rámci celé EU.

Samotný prosinec přinesl nárůst míry nezaměstnanosti z 2,6 % na 2,9 %. Nárůst míry nezaměstnanosti je pro prosinec příznačný: v řadě odvětví se utlumuje aktivita a s koncem kalendářního roku často končí pracovní kontrakty na dobu určitou. Meziměsíčně sice počet uchazečů vzrostl: o bezmála 18 250 osob na více než 215,5 tisíce, což je ale nejnižší hodnota pro měsíc prosinec od roku 1996. Meziročně míra nezaměstnanosti klesla o 0,2 procentního bodu, stejně jako v listopadu.

Prosincový nárůst nezaměstnanosti není ničím výjimečný a v meziročním vyjádření nezaměstnanost dále klesla. Nicméně, již delší dobu platí konstatování, že nezaměstnanost v české ekonomice je už tak nízká, že nemá příliš prostoru kam se dále snižovat.

Samotný přelom kalendářního roku ale obvykle představuje z důvodu působení nepříznivých sezónních faktorů pro míru nezaměstnanosti vrchol. V prvních měsících letošního roku se může míra nezaměstnanosti vyšplhat nad 3 %. Nejpozději počínaje dubnem, tedy s příchodem jara a s ním spojeným rozjezdem prací v zemědělství, stavebnictví či cestovním ruchu, by se ale míra nezaměstnanosti měla na delší dobu vrátit pod tříprocentní úroveň.

 

Autor: Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE 

Štítky:
Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice