Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

Průmyslová výroba v ČR za listopad 2019


12.01.2020

Tuzemský průmysl zaznamenal v listopadu prudký pokles výroby: meziročně o 5,7 %. Částečně zde zaúřadoval vliv nižšího počtu pracovních dní (o jeden den méně v porovnání s listopadem 2018), ale i po očištění vlivu kalendářních faktorů hlásí výroby meziroční pokles 3,2 % a jde tak o horší výsledek, než se čekalo. Na tuzemské výrobce dopadl v průběhu loňského roku útlum průmyslové výroby a objednávek pozorovaný v západní Evropě a především pak v Německu. Za celý rok 2019 vykáže tuzemský průmysl fakticky stagnaci výroby, případný celoroční růst může dosáhnou zhruba jednu desetinu procenta. Průzkumy sentimentu naznačují, že aktivita v tuzemském průmyslu nebyla oslnivá ani v závěrečném měsíci loňského roku, totéž platí i pro eurozónu.

Tuzemský průmysl v listopadu zaznamenal další meziroční pokles výroby a výroba za samotný listopad je slabší, než se čekalo. Dopravní prostředky, strojírenství, motorová vozidla: zejména tato odvětví vedla celkovou průmyslovou výrobu k poklesu. V listopadu došlo k poklesu i u nových zakázek, propad se týkal především domácích objednávek. Vývoj nových zakázek ale v samotném listopadu vykázal smíšený obrázek a například objednávky v odvětví motorových vozidel rostly, což se týkalo jak nových zakázek ze zahraničí, tak zakázek z tuzemska. Prudce ale klesly průmyslové tržby a především pak tržby z přímých vývozů, kde meziroční propad činil 7,7 %.

Pro rok 2020 bude klíčový vývoj ve světové ekonomice, zejména u obchodních vztahů na ose USA-Čína a po brexitu též vyjednávání o nastavení dohod mezi Spojeným královstvím a Evropskou unií. V tomto kontextu nebude pro tuzemský průmysl až tak zásadní, zda koruna posílí více, než se čekalo: výroba bude tažena klimatem ve světové ekonomice. Ve výhledu na rok 2020 očekávám růst tuzemské průmyslové výroby na úrovni 2 %, důležitou podmínkou je ale oživení aktivity v západoevropském průmyslu.

Listopadový propad průmyslové výroby je sám o sobě špatnou zprávou pro korunu, česká měna ale na zprávy z průmyslu bezprostředně nijak nereagovala a drží se v oblastech, kam posílila v uplynulých dnech, tedy pod úrovní 25,25 za euro.

 

Autor: Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE 

Štítky:
Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice