Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

PMI ve zpracovatelském průmyslu za prosinec 2019


05.01.2020

Prosincový průzkum PMI naznačuje, že zpracovatelský průmysl v tuzemské ekonomice zůstal v útlumu i koncem loňského roku. Hlavni indikátor PMI jen nepatrně vzrostl ze své listopadové úrovně a naznačuje tak pokračující pokles aktivity. Výroba a také zaměstnanost v tuzemském zpracovatelském průmyslu v prosinci dle průzkumu PMI prohloubily svůj pokles.

Indikátor PMI, mapující aktivitu v tuzemském zpracovatelském průmyslu, dosáhl v prosinci hodnotu 43,6 a nepatrně tak vzrostl z úrovně 43,5 dosažené v listopadu. Průzkum hlásí, že výroba v tuzemském zpracovatelském průmyslu vykázala nejprudší pokles od července 2019, zaměstnanost pak hlásí nejprudší pokles od loňského září. Na tuzemské výrobce dopadá klesající poptávka, jež je spojena především se slabším výkonem průmyslu v Německu a v eurozóně obecně. V tuzemském zpracovatelském průmyslu tak přetrvává pesimismus i co se týče výhledu výroby na příštích dvanáct měsíců.

Za zmínku stojí, že Maďarsko i Polsko vykázaly za loňský prosinec nárůst indikátoru PMI, jenž byl výraznější, než se čekalo. Konec loňského roku ovšem dle průzkumu PMI nebyl nijak přesvědčivý, co se týče aktivity ve zpracovatelském průmyslu v eurozóně a Německu. Vnější obrázek tak zůstává smíšený a pro tuzemské výrobce bude klíčové především to, zda dojde k dlouhodobějšímu zlepšení nálady a oživení průmyslové aktivity především v západní Evropě.

Prosincový průzkum bohužel naznačuje, že tuzemský zpracovatelský průmysl si na návrat k růstu ještě nějakou dobu počká, respektive, že se žádné výraznější zlepšení pro nejbližší měsíce nerýsuje. Zároveň se ale i nadále domnívám, že zhoršování situace  tuzemském průmyslu již nebude dále eskalovat.

S tím, jak se zlepšují zprávy ohledně obchodních jednání na ose USA-Čína, by se mohl začít zlepšovat sentiment také v západoevropském průmyslu včetně Německa, z čehož by měly profitovat i výrobci ve středoevropském regionu. Zprávy z tuzemského průmyslu ale zároveň podporují předpoklad, že růst české ekonomiky, měřený ukazatelem HDP, v roce 2020 dále zpomalí.

Jestliže pro rok 2019 odhaduji růst HDP na úrovni 2,5 %, tak pro rok 2020 očekávám zpomalení celoročního tempa růstu české ekonomiky na 1,9 %. Zprávy z průmyslu jsou zároveň argumentem proti zpřísňování měnové politiky ČNB a hovoří tedy ve prospěch stability úrokových sazeb české centrální banky.

 

Autor: Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE 

Štítky:
Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice