Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

Rozhodnutí bankovní rady ze 18. prosince 2019


18.12.2019

Bankovní rada ponechala úrokové sazby ČNB opět beze změny, repo sazba se tedy drží na úrovni 2,00 %. Toto rozhodnutí bylo pro prosincové zasedání očekáváno. Jakkoliv inflace zůstává nad cílem centrální banky, tak pro stabilitu úroků hovoří jak rizika spojená s vývojem ve světě, tak vývoj v samotné české ekonomice. Zajímavé bude první zasedání v roce 2020, jež se bude konat počátkem února: bankovní rada bude mít k dispozici čerstvou prognózu pro českou ekonomiku, nicméně očekávám, že úroky ČNB setrvají na stávajících úrovních i nadále.

Jakkoliv pro bankovní radu může debata o možném zvýšení úrokových sazeb i nadále představovat relevantní téma, tak zprávy z ekonomiky a vývoj na finančních trzích za uplynulé týdny ve své většině vyznívaly ve prospěch stability úroků ČNB. I přes několik pozitivních překvapení z eurozóny směřuje tamní hospodářský růst ke zpomalení, což představuje riziko pro výhled růstu středoevropského regionu.

Co se české ekonomiky týče, tak letošní třetí čtvrtletí vykázalo o něco slabší růst HDP, než ČNB předpokládala, a za očekáváním centrální banky zaostal také růst spotřeby domácností a mezd. S tím, jak kleslo riziko eskalace obchodních válek a na globálních finančních trzích klesly obavy ohledně brexitu, tak zároveň došlo k posílení kurzu koruny a česká měna momentálně přitvrzuje měnové podmínky výrazněji, než s čím počítala listopadová prognóza z dílny ČNB.

Jestliže se v rámci bankovní rady nenašla většina hlasů pro zvýšení sazeb v listopadu, kdy k tomu jasně vyzívala nová prognóza z dílny centrální banky, tak v rámci zpráv za uplynulé týdny je o to pochopitelnější, že úroky ČNB zůstaly beze změny i v prosinci. Očekávám, že úroky ČNB zůstanou na svých stávajících úrovních i v dalších čtvrtletích.

Inflace se bude i nadále držet nad cílem centrální banky, růst české ekonomiky ale v příštím roce v celoročním vyjádření dále zpomalí a k přitvrzení měnových podmínek by měla v průběhu roku 2020 přispět i silnější koruna. Osobně přikládám nejvyšší pravděpodobnost variantě stability úroků ČNB na jejich stávajících úrovních po celý rok 2020.

Nejistoty ve světě a jejich dopad na českou ekonomiku jsou ale stále výrazné a v tomto smyslu samozřejmě nelze vyloučit možnost, že ČNB se svými sazbami v průběhu roku 2020 pohne. Načasování jakékoliv případné změny v nastavení úrokových sazeb ČNB a stejně tak směr takové změny budou záležet především na vývoji ve světové ekonomice, klíčový vliv bude mít další vývoj na poli obchodních válek a též dořešení brexitu, tedy nastavení vztahů mezi EU a Spojeným královstvím.

V rámci všech těchto nejistot se ovšem i nadále jeví jako nejrozumnější varianta držet úrokové sazby ČNB na jejich stávající úrovni po delší dobu.

 

Autor: Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE 

Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice