Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

Zaostávání rozvíjejících se trhů je způsobeno horší dynamikou korporátních zisků


17.11.2019

Globální akciové trhy zatím v letošním roce předvádí velice silnou rally. Důvodem není nic jiného než holubičí otočka klíčových centrálních bank z léta směrem k mnohem uvolněnější měnové politice. Týká se to především amerického Fedu a ECB. Výsledkem je aktuální zhodnocení nejširšího světového akciového indexu MSCI All Country World o 19 %. Vedou přitom americké akcie, jejichž hlavní index S&P 500 připisuje zhodnocení 23 %. Naopak na konci se drží akcie z rozvíjejících se trhů (emerging markets), jejichž index MSCI Emerging Markets připisuje zhodnocení „pouze“ 11 %.

Zdroj: Bloomberg

Podle mého názoru se dá tato diskrepance mezi americkými akciemi a akciemi z rozvíjejících se trhů vysvětlit zásadně horší dynamikou korporátních zisků obchodovaných společností z emerging markets. Zatímco dynamika zisků amerických společností za posledních dvanáct měsíců je stále ještě v plusu, konkrétně +3 %, dynamiku zisků společností z emerging markets je momentálně v hlubokém mínusu -14 %. Rozdíl zhruba odpovídá rozdílu v akciové výkonnosti.

Zdroj: Bloomberg

Domnívám se, že to nejhorší už má dynamika zisků společností z rozvíjejících se trhů za sebou s tím, že největší váhu v indexu mají čínské akcie. Podle posledních makroekonomických dat to přitom vypadá, že se čínská ekonomika stabilizovala a dále by tak dynamika HDP klesat nemusela. Podobné je to i s indickou ekonomikou. Navíc prakticky z celé světové ekonomiky začínají přicházet první náznaky, že se ekonomické momentum postupně stabilizuje. To je důležité především pro exportně orientované společnosti z rozvíjejících se ekonomik. Proto u dynamiky korporátních zisků společností z rozvíjejících se ekonomik věřím v postupný obrat trendu, což by mělo být pro ceny jejich akcií pozitivním impulsem. Rozvíjející se trhy se mi navíc také líbí z důvody velice levných valuací a prostého faktu, že tyto ekonomiky rostou oproti rozvinutým ekonomikám více než dvojnásobně. V našich investičních portfoliích proto na akcie z emerging markets silně sázíme a máme je vůči benchmarkům hodně převážené. Dá se říci, že je to náš akciový top pick.

 

Autor: Michal Stupavský, investiční stratég Conseq Investment Management a.s.

Štítky:
Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice