Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

Jak na realitní trh – rady pro mladé


30.10.2019

Cen nemovitostí jsou stále plné noviny. Dle nedávno zveřejněných dat Eurostatu stouply české ceny ve druhém čtvrtletí meziročně o skoro 9 %, což je dvakrát rychleji než průměr EU. Kvartální růst dle ČNB zpomalil ke 2 % (před rokem to bylo přes 5 %), po pětačtyřicetiprocentním růstu v posledních 4 letech však už bolí jakýkoliv růst.  A nejvíce pak ty, kteří na trh nemovitostí teprve vstupují. Snad pomůže následujících pět rad.

1) Dobře si promyslete, kde budete žít. Doby, kdy se automaticky každý s vysokoškolským diplomem usadil v jednom z velkých, a zejména v jednom z dvou největších měst, jsou pryč. Ceny nemovitostí v největších městech možná nerostou úplně nejrychleji, ale stále velmi rychle a co je nejdůležitější, z velmi vysokých úrovní. Jejich absolutní úroveň je tak vysoká, že pokud jako pětadvacetiletý “single” nemíříte v následujících 10 letech na poslední decil mzdové distribuce, Praha či Brno nebudou ideální volba.  Menší města skýtají mnohem více realitní muziky za stejné peníze. Ani rozdíly ve mzdách mezi Prahou a regiony neodůvodňují rozdíly v kupních cenách.

2) Pokud je (a zdá se, že výhledově i bude) pro Vás vlastnictví bydlení v místě pobytu nad Vaše finanční síly, kupte si bydlení jinde - na vesnici či malém resp. menším městě. Lapidárně řečeno: jako první si klidně kupte „druhý“ dům. Největší hodnota vlastnictví není v dobách, kdy je Vám čtyřicet a vyděláváte, ale v dobách, kdy je Vám sedmdesát a jste v důchodu. Vlastnictví je v českých poměrech pojistkou před nejistotou na sklonku života. A bydlení kdekoliv je lepší než sázet na to, že se o Vás za 40 let někdo (děti, stát…) postará. A mimochodem, budete mít kam o víkendech jezdit.

3) Vytvářejte trvalá partnerství. Zní to triviálně, ale ve dvou se (i) cesta ke vlastnictví lépe táhne. Vybírejte s rozumem a zkuste se nerozvádět.

4) Vlastnictví je běh na dlouhou trať. Mějte finanční plán a spořte – i pokud to nebude na získání hypotéky stačit. Naučit se vyjít s méně, než vyděláváte, je zručnost, která se bude celý život hodit.  A neustále se vzdělávejte – kromě toho, že se to odrazí ve mzdě, pamatujte na to, že v dnešní době ve velký městech nesoupeříte jen s Čechy, ale nejméně s celou střední Evropou. O dobrá místa pracovní i k bydlení.

5) Kupujte chytře. Pokud je Vám 23 a právě končíte školu, máte deset let, než další recese přinese měkčí realitní trh, a tudíž prostor k jednání o rozumnější ceně. Na to, abyste nevyhnutelnou příští ekonomickou slabost dokázali využít ve svůj prospěch, ale musíte mít, řečeno slovy klasika, finančně nabito. A to neuděláte za dva roky. Pokud víte, že chcete zůstat ve velkém městě, vložte nohu do dveří realitního trhu brzy. I velmi malý byt koupený s pomocí rodiny na periferii města skýtá alespoň částečnou pojistku - proti ve velkých městech nevyhnutelnému - dlouhodobému růstu cen.

 

Autor: Martin Lobotka, hlavní analytik Conseq Investment Management a.s.

Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice