Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

Odvažte se s fondem Conseq Opportunity


23.03.2019

Fond Conseq Opportunity funguje již od roku 2012 a ne nadarmo se říká, že začátky jsou vždycky těžké. I on si musel zažít pády a sáhnout si na dno. V posledních třech letech však fond vykazuje velmi solidní zhodnocení a roste dynamickým tempem.

V nejhorším „pokrizovém“ roce 2018 klesaly ceny v podstatě napříč všemi burzovně obchodovanými aktivy, spadly nejen ceny akcií, dluhopisů, ale např. i ceny ropy nebo zlata, a investorům tak příliš nepomohla ani jindy účinná diverzifikace. Našlo se tak jen velmi málo přístavů, které dosáhly kladného výnosu, a to především mezi alternativními aktivy, kam patří i fond Conseq Opportunity. Jedním z investičních cílů fondů alternativních investic je totiž dosahovat nízké korelace s finančními trhy a vyhlazovat tak vývoj portfolií, do kterých jsou zařazeny.

Fond svým podílníkům v roce 2018 připsal skvělé zhodnocení téměř 18 %. Pojďme se blíže podívat, jaké investice se o něj nejvíce zasloužily.

Hlavní hvězdou byly především akcie Gorenje. V květnu 2018 totiž došlo k převzetí společnosti a prodeji jejího podílu čínské firmě Hisense. Tím, že společnost nabídla za nákup jedné akcie 12 EUR ve chvíli, kdy se akcie obchodovaly přibližně za 6 EUR, hodnota podílového listu fondu Conseq Opportunity rázem vzrostla o více než 15 % za jediný měsíc. Nelze ale opomenout ani silně kolísající turecká aktiva, která nás sice v letních měsících pěkně potrápila, ale zejména ve druhé polovině roku ukázala svou sílu a podařilo se jim zkorigovat předchozí ztráty. Obrat k lepšímu nastal v září a během posledního kvartálu dále akceleroval. Výrazné zisky si ve čtvrtém kvartálu připsal jak měnový kurz TRY, tak ceny vládních dluhopisů. Zkrátka, kdo by dluhopisům odolal, když nabízí výnos až 18 %.

To, zda se fondu podaří vsadit opět na správnou kartu, nám teprve ukáže tento rok. Risk je zisk, a přestože se to může zdát jako pošetilost, aktuálně považujeme za vhodnou investiční příležitost vedle tureckých dluhopisů i ty ukrajinské. A proč právě Ukrajina? Domníváme se, že významnou porci turbulentního vývoje má již za sebou a mělo by postupně dojít k celkovému zklidnění situace. Vztahy s Ruskem jsou na bodu mrazu, prostor pro další zhoršení je tak už velmi omezený, Ukrajina by měla i nadále pokračovat ve spolupráci s mezinárodními institucemi a diplomaticky směřovat na Západ. To se může odrazit v poklesu sazeb na tamních úrokových trzích a v neposlední řadě i na posílení kurzu hřivny. Pozitivem je také plánované napojení ukrajinského dluhopisového trhu na mezinárodní vypořádací systém Clearstream, což by mělo dále podpořit zájem zahraničních investorů. Zatím fond investuje ze svého čistého jmění do ukrajinských dvouletých dluhopisů 12 %. Za atraktivní výnos okolo osmnácti procent nám zkrátka stojí za to si trošku zariskovat.

Dalším investičním záměrem fondu budou v nadcházejících měsících mimo tureckých a ukrajinských dluhopisů také státní polské dluhopisy, měny komoditně zaměřených ekonomik (kanadský a australský dolar), aktivní pozice na EUR v rámci měnového páru EUR/CZK a vysoce úročené firemní dluhopisy převážně spekulativního ratingového stupně.

Zda nás země Černého moře nezklamou a přinesou nám kýženou přidanou hodnotu, o tom se ostatně můžete přesvědčit sami a investovat. Ostatně těm, kteří nám věřili již od založení fondu, se jejich důvěra a trpělivost skutečně vyplatila, na oplátku jim totiž fond jejich investice zhodnotil o 5,47 % p.a. (od založení kumulativně o 41,04 %).

 

Autor: Tereza Honzáková, Relationship Manager Conseq Investment Management

Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice