Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

Dividendová O2 Czech Republic


11.11.2016

Na pražské akciové burze můžeme nalézt mnoho dividendových titulů, přičemž telekomunikační společnost O2 je v současnosti jedím z nejatraktivnějších, alespoň co se dividendového výnosu týká. O2 CR bych krátce představil jako společnost poskytující telekomunikační, datové a televizní služby. Její součástí není infrastruktura, tedy telekomunikační síť, jež byla vyčleněna a je nyní spravována a provozována firmou CETIN.

Poslední zveřejněné výsledky za třetí čtvrtletí ukázaly pozitivní obrat segmentu pevných linek, což pomohlo k růstu celkových tržeb o dvě procenta na 9,5 mld. Kč a meziročnímu zvýšení hrubé provozní marže na 29,5 %. I když segment pevných linek zaznamenal pokles uživatelů, došlo k meziročnímu růstu průměrného příjmu na zákazníka (ARPU) o 44 %. Segment, který tak v uplynulých čtvrtletích snižoval celkové tržby, byl tentokrát pozitivním kontributorem a při růstu mobilního segmentu v ČR a na Slovensku, spolu ve spojení s růstem provozní marže, pomohl k meziročnímu růstu čistého zisku. Nadále dochází i ke snižování nákladů, například na marketing nebo stahování dříve outsourcovaných zaměstnanců pod svá křídla. Nesmíme zapomenout ani na tahouny budoucích zisků, a to segment dat a O2 TV, jež jsou již nyní základním stavebním prvkem zisků a mají i výrazný růstový potenciál. To vše dává solidní základ pro stabilitu budoucích provozních čísel, která jsou pro akcie O2 důležitá z hlediska výplaty dividend v následujících letech. Společnost zároveň oznámila záměr postupně vyplatit emisní ážio 36 Kč na akcii (pro rok 2017 4 Kč/akcii). To spolu s možnou standardní dividendou pro příští rok okolo 17 Kč na akcii indikuje vysoký dividendový výnos okolo 10 %.

Krátkodobým rizikem může být vyřazení akcií O2 z prestižního indexu MSCI CR, což by vedlo k prodeji akcií pasivně spravovanými fondy. Zda budou akcie zachovány v indexu nebo ne se dozvíme v noci 14. listopadu, s případným rebalancováním indexu k 30. listopadu. Ze střednědobého hlediska vidím největší riziko ve snížení cen telefonních tarifů, které jsou v České republice ve srovnání s okolními zeměmi nadprůměrné.

Akcie O2 se nyní obchodují na velice zajímavých hodnotových úrovních a jsou dle mě vhodným doplňkem konzervativní akciové složky. Pokud by navíc došlo k vyřazení akcií z indexu MSCI, využil bych pravděpodobné slabosti jejich ceny k nákupu.

 

  Autor: Martin Pavlík
Manažer fondu
Conseq Invest Akciový Fond
Conseq globální akciový účastnický penzijní fond

 

Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Investiční kalkulátor

Chci si naspořit:
V časovém horizontu:
1 rok
40 let
Průměrné zhodnocení:
2 %
7 %
Potřebná měsíční
spořící částka:
0
Chci více informací