Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

Volatilita je zpět, investoři by měli být ostražití


24.03.2018

Volatilita na finančních trzích se zvýšila. Obavy z růstu inflace a rychlejšího zvyšování úrokových sazeb vyvolaly v únoru korekci cen na akciových trzích. I když měla tato korekce spíše technický (automatické úpravy pozic investorů v reakci na vyšší krátkodobou volatilitu) než fundamentální základ (ekonomická aktivita stále roste rychlým tempem a růst ziskovosti firem tomu odpovídá), investoři by se měli mít na pozoru a měli by brát únorový návrat volatility jako varování, že období klidného obchodování, jež charakterizovalo trhy v roce 2017, je pryč.

Toto upozornění by investoři měli využít, aby se podívali na svá portfolia a zvýšili jejich odolnost pro případ dalších podobných výkyvů. Je pravděpodobné, že vstupujeme do období, ve kterém úroveň volatility nebude extrémní, ale bude mnohem vyšší než v roce 2017. Investoři by si měli zároveň uvědomit, že se nacházíme v pozdní fázi ekonomického cyklu (americká ekonomika letos poroste devátý rok v řadě), a reagovat adekvátně, tzn. dávat přednost aktivům, které mohou být v této pozdní fázi ekonomického cyklu stále zisková, a na druhé straně snižovat riziko celkového portfolia, prostřednictvím vyššího zastoupení investic, které mají zajišťovací charakter.

Domníváme se, že by investoři měli v následujících měsících i nadále preferovat akcie před firemními dluhopisy, především HY dluhopisy, u kterých se ocenění dostalo na velmi vysoké úrovně. U akcií je potřeba akcentovat důležitost výběru jednotlivých trhů a titulů. Evropské, japonské a také některé rozvíjející se trhy vypadají z tohoto pohledu stále slibně, pozitivní pohled máme také na některé sektory (například energetika) a konkrétní akcie v USA. U dluhopisů by si investoři měli udržovat flexibilitu a měli by být připraveni na další růst úrokových sazeb.

Následující tři faktory budou tlačit na růst dlouhodobých úrokových sazeb: (i) Změna očekávání trhu ohledně růstu amerických úrokových sazeb v návaznosti na schválení fiskálních opatření (daňové reformy). Trhy nyní očekávají, že Fed zvýší úrokové sazby v roce 2018 třikrát; (ii) Nastupující normalizace měnové politiky u dalších centrálních bank, ECB začátkem roku snížila nákupy dluhopisů o 60 %; (iii) Vyšší emisní aktivita americké vlády v porovnání s rokem 2017 kvůli potřebám financovat fiskální opatření.

Investoři by tak měli pozorně sledovat vývoj dlouhodobých sazeb. Pokud by výnos u desetiletého amerického vládního dluhopisu vzrostl k úrovni 3,5 %, je pravděpodobné, že by trhy korigovaly. Za těchto okolností a vzhledem k pozdní fázi ekonomického cyklu nelze vyloučit ani návrat medvědího trhu, tedy pokles cen akcií o více jak 20 % oproti předchozím maximům.

 

Autor: Amundi Asset Management

Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice