Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

Výprodeje na trzích vyžadují větší důraz na diverzifikaci


15.02.2018

Výprodeje na trzích. Po více než roce bez významnější korekce akciové trhy poklesly. "Příčinou byl prudký růst úrokových sazeb, které se zvýšily kvůli obavám z rostoucí inflace. Reakce trhů přichází podle našeho názoru opožděně. Předpokládáme, že se inflace pravděpodobně zvýší, zároveň by měla zůstat utlumená", říkají k aktuálnímu dění na finančních trzích Monica Defend a Vincent Mortier ze společnosti Amundi. 

Základní fundamenty: Makro / Mikroekonomické fundamenty zůstávající na podnikové úrovni pevné, což potvrzuje poslední výsledková sezóna.

Volatilita se odrazila od velmi nízkých úrovní. V tomto prostředí považujeme za klíčové zajištění na makro úrovni, tzn. že v portfoliu by měly mít větší zastoupení instrumenty vázané na volatilitu, zlato, bezpečné měny a opční strategie.

Aktivní a flexibilní přístup je klíčem k případnému zachycení investičních příležitostí, které tato korekce může přinést.

Jaké jsou důvody nedávného poklesu cen na dluhopisovém a akciovém trhu?

MD: Velmi dlouhou dobu jsme na trzích neviděli žádnou výraznější korekci. Investoři své pozice dále významně navyšovali a vyžívali levného financování. Na druhé straně investoři ignorovali napjaté a v mnoha případech extrémní ocenění u některých aktiv. Páteční statistika z amerického trhu práce změnila atmosféru na trhu. Trhy zaskočil velmi rychlý růst mezd a investoři tak upravili skokově svá inflační očekávání směrem nahoru. Hodinová mzda se zvýšila v lednu meziročně o 2,9 %, což je největší nárůst od června 2009.

Jako první byly zasaženy dluhopisové trhy. 10leté americké sazby očištěné o inflaci se zvýšily z 0,48 % na 0,72 %. Dlouhodobá inflační očekávání, vyjádřena prostřednictvím výnosů u 10letých inflačních amerických vládních dluhopisů, vzrostla z 1,91 % na 2,11 %. Pokles cen na dluhopisových trzích se později přelil i na akciové trhy. Jedním z důvodů byly i technické faktory, konkrétně pak spuštění automatických pokynů k prodeji pozic u strategií, které jsou řízeny algoritmy. To podle našeho názoru vysvětluje také pohyby na trhu podnikových dluhopisů.

V tomto prostředí zafungovalo dle očekávání velmi dobře makro zajištění, tzn. investice do instrumentů vázaných na volatilitu, zlato, bezpečné měny (americký dolar nebo japonský jen) a opční strategie. V našem investičním výhledu na rok 2018 jsme zmiňovali, že vývoj inflačních očekávání bude klíčový pro další směřování finančních trhů. V současné době nevidíme, že by se materializovala rizika a inflace v USA by výrazně vzrostla. V souladu s naším základním scénářem očekáváme, že inflace zůstane utlumená.

Vidíte změny v ekonomických nebo firemních fundamentech, které by trhy motivovaly ke korekci?

MD: Pozitivní makro a mikroekonomické podmínky jsou podle našeho názoru v rozporu s posledními pohyby na trhu. I nadále vidíme solidní fundamenty (silný růst firemních zisků je přítomen celosvětově napříč sektory), které ospravedlňují růst zisků na akcie a tedy i růst akciových trhů.

Myslíte si, že je nyní vhodný okamžik k nákupu, nebo že trhy budou po nějakou dobu více volatilní?

MD: Období vyšší volatility může chvíli přetrvávat. Je nutno si také uvědomit, že se volatilita dlouho pohybovala na extrémně nízkých úrovních. V tuto chvíli je náš přístup opatrnější, na druhé straně jsme připraveni využít investičních příležitostí, které toto období může přinést.

Jakou strategii nyní sledujete při řízení porfolií?

VM: Během několika posledních měsíců jsme se zaměřili na zmírnění rizikové expozice, což zahrnovalo i větší využití makro zajištění, abychom vyrovnali rizika v portfoliích. Navíc jsme v portfoliích začali upřednostňovat hodnotový přístup před direktivním, v rámci kterého jsme pozitivně nahlíželi například na evropských akciových trh. Tato strategie nám umožňuje zaměřit se dnes, kdy se nacházíme v pozdní fázi finančního cyklu, na akcie firem, které mají předpoklad solidního růstu zisků na akcii. Z regionálního pohledu tento přístup uplatňujeme především na evropském a japonském trhu, ale selektivně také u akcií obchodovaných na rozvíjejících se trzích.

Při investicích do firemních dluhopisů preferujeme dluhopisy s kratší splatností a klademe důraz na kvalitu emitenta a likviditu daného papíru. U vládních dluhopisů považujeme za klíčovou flexibilitu v rámci durace a schopnost pohybu po celé délce výnosové křivky. Myslíme si, že investoři by měli klást důraz na diverzifikaci rizik a měli by do svých portfolií implementovat strategie, které sníží případné riziko poklesu. Zároveň je potřeba uplatňovat aktivní a flexibilní přístup, aby bylo možné využít investiční příležitosti, které tato korekce může přinést.

 

Autor: Amundi

Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice