Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

Komentáře k trhům regionu CEE


22.01.2018

Investiční ohlédnutí za posledním měsícem uplynulého roku z dílny Amundi Asset Management zaměřený zejména na region střední a východní Evropy..

Akcie

Prosinec byl v roce 2017 druhým nejlepším měsícem pro trhy rozvíjející se Evropy (+ 4,1 %) a výrazně pomohl ke zlepšení celoroční výkonnosti na 5,8 %. Region v prosinci překonal globální rozvíjející se trhy (+2,5 %) a rozvinuté trhy (+0,6 % svět, +0,8 % Evropa) a mírně snížil svoje relativní zaostávání v roce 2017. Nejvýkonnějším trhem bylo Řecko (+15,1 %), podporováno zejména bankovním sektorem, a Turecko (+12 %), kde výkonnost byla tažena také zejména bankami, ale zároveň i surovinovým a průmyslovým sektorem. Všechny ostatní země nedosáhly výkonnosti regionálního indexu, ale i tak zakončily měsíc v zisku. Maďarsko vzrostlo o 3,6 % díky finančnímu sektoru, Polsko získalo 2,4 % po jmenování nového premiéra a dobré výkonosti sektoru zboží dlouhodobé spotřeby a Česká republika přidala 2,2 % díky akciím menších společností. Nejhorším trhem se stalo Rusko, které získalo „pouze“ 1,7 %, a to i přes velký růst cen ropy o 7,3 % a většímu snížení sazeb ze strany centrální banky, než se původně očekávalo.

Všechny sektory kromě jediného v prosinci vzrostly. Sektor nemovitostí (+16,6 %) a sektor průmyslu (+14,6 %) se staly těmi nejvýkonnějšími díky vysoké expozici tureckých společností. Sektor zboží dlouhodobé spotřeby přidal 11,4 %, suroviny 6,3 %, zboží krátkodobé spotřeby 5 %, finanční sektor 4,3 % a telekomunikace 4,2 %. Sektor zdravotnictví pak přidal pouze 0,2 %. Jediným klesajícím sektorem se stal sektor výrobců a distributorů energií (-2,3 %), a to kvůli poklesu ruských, a některých polských společností.

Ve výhledu na region i nadále zůstáváme pozitivní. Ekonomiky ve střední Evropě pravděpodobně v roce 2018 zpomalí, ale růst zůstane daleko nad rozvinutou Evropou. Řecko vstupuje do fáze oživení hospodářského cyklu a banky mohou podpořit trh, pokud splní zátěžové testy počátkem roku 2018. Jakmile se uklidní politická situace, mělo by Rusko dohnat mezeru, která vznikla mezi cenami ropy a oceněním ruských společností. Politické turbulence jsou ale hrozbou také v Turecku, vynásobené vysokou mírou inflace, nicméně růst ekonomiky pokračuje i nadále.

(všechna čísla jsou založena na indexech MSCI v EUR vyjádření)

Dluhopisy a měny

Trh dluhopisů v místních měnách ve státech střední a východní Evropy zakončil rok pozitivně - silným posledním měsícem. Počítáno v místní měně posílil index v prosinci o 1,1 %. Pokud zohledníme i vývoj směnných kurzů vůči euru, dostaneme pozitivní hodnotu výkonnosti ve výši 2 %.

Také na úrovni jednotlivých zemí se prosinec projevil bez výjimky pozitivně. Nejsilnějším trhem bylo Turecko (+5,5 % v EUR), které dokázalo pozitivním výsledkem dosaženým v prosinci dohnat alespoň část ztráty vzniklé v tomto roce. Turecko trpělo v tomto roce v první řadě v důsledku slabé liry. Rusko profitovalo v prosinci z klesajících výnosů a dosáhlo výsledek 1,3 % v místní měně.

Počítáno v EUR se přírůstek zvýšil kvůli zhodnocení rublu na 2 %. Na posledním místě bylo v uplynulém měsíci Česko s pouze lehce pozitivním výsledkem ve výši 0,1 % - počítáno v EUR.

U dluhopisů denominovaných v tvrdých měnách v prosinci rizikové prémie dluhopisů denominovaných v eurech ve státech střední a východní Evropy opět výrazně poklesly a měly na konci roku hodnotu v průměru 0,98 %. Rizikové prémie dluhopisů denominovaných v USD z tohoto regionu dosáhly u emitentů státních dluhopisů v průměru hodnoty 2,26 %. U podnikových dluhopisů prémie lehce vzrostly a na konci roku měly hodnotu 2,94 %.

Turecká centrální banka zvýšila v prosinci v současnosti důležitou refinanční sazbu o 0,5 % na 12,75 %. Zvýšení mělo o něco nižší než očekávanou hodnotu a nedošlo ani ke změně hlavní refinanční sazby, trh se však přesto alespoň přechodně stabilizoval. Ruská centrální banka využila i nadále nízkou hodnotu inflace (meziroční index spotřebitelských cen v prosinci +2,5 %) k dalšímu snížení úrokových sazeb na 7,75 %.

V listopadu se trh dluhopisů v místních měnách ve státech střední a východní Evropy vyvíjel negativně. Počítáno v místní měně sice měsíc skončil téměř beze změn. Pokud ovšem zohledníme také vývoj směnných kurzů vůči euru, dostaneme negativní hodnotu výkonnosti ve výši -1,31%.

Na úrovni jednotlivých zemí se ani v listopadu neobjevil jednotný obraz. Negativní výkonnosti celkového trhu dominoval opět v první řadě příspěvek Turecka. S výkonností v hodnotě -6,94% (počítáno v eurech) je Turecko jasně na posledním místě. Výsledek negativně ovlivnila měna i růst výnosů. Ruský trh dosáhl v místní měně nejlepší výsledek ze všech zemí. Slabost rublu ovšem otočila výkonnost (počítáno v eurech) hodnotou -1,59% do negativních čísel. Polský trh profitoval jak z měny, tak i z výnosů a je hodnotou +1,42% (v EUR) nejsilnějším trhem v tomto měsíci.

U dluhopisů denominovaných v tvrdých měnách v listopadu rizikové prémie dluhopisů denominovaných v eurech ve státech střední a východní Evropy opět lehce poklesly a měly na konci měsíce hodnotu v průměru 1,11%. Rizikové prémie dluhopisů denominovaných v USD z tohoto regionu dosáhly u emitentů státních dluhopisů v průměru hodnoty 2,33%. U podnikových dluhopisů prémie ke konci měsíce výrazně poklesly a měly nakonec hodnotu 2,82%.

V listopadu byla zveřejněna předběžná čísla ohledně vývoje výkonu hospodářství ve třetím čtvrtletí. V ročním srovnání překvapilo trhy především Rumunsko nárůstem ve výši 8,8%. Hodnotou 5% překročil růst očekávání také v Česku. K této dynamice přispěla silná poptávka navnitřním trhu i pozitivní hospodářské prostředí na nejdůležitějších exportních trzích.

 

Autor: Amundi Asset Management

Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice