Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

Americké akcie už jsou moc drahé, zajímá nás východní Evropa


28.11.2017

Americké akcie už jsou příliš vysoko na to, aby se dal čekat další růst. Důvodem je také zpřísňování měnové politiky ze strany americké centrální banky. "Z toho důvodu dáváme na akciových trzích přednost rozvíjejícím se trhům a akciím v Evropě a v Japonsku," říká v rozhovoru pro HN Philippe Ithurbide, hlavního stratég nadnárodní investiční společnosti Amundi.

Na rozvíjejících se trzích vidí Ithurbide zajímavé investiční příležitosti například v Brazílii či Rusku. "Zamlouvá se nám Brazílie. Ale ne proto, že by tamní situace byla fantastická, ale proto, že se dostává z recese a zastoupení tamních akcií v portfoliích investorů je nízké," uvedl stratég. "Ve východní Evropě je dobrou zprávou, že se z recese dostává Rusko. Takže rozvíjející se země Evropy se nám do budoucna jeví jako atraktivní," dodal.

Akciové indexy po celém světě letos dosahují nových rekordů. Co si o tom myslíte? Bude tento trend pokračovat a vidíte nějaká rizika pro tento vývoj?

Na trzích je vždy mnoho rizik. Ale investoři si jich v současnosti příliš nevšímají, protože je zde i mnoho dobrých zpráv. Například v mnoha částech světa dochází ke zrychlování hospodářského růstu, dobré zprávy přicházejí z USA, z Číny, Japonska, ale také z eurozóny a rozvíjejících se trhů, jako jsou Rusko a Brazílie.

Velmi se daří japonské ekonomice. Takže nemůžeme tvrdit, že se věci obracejí k horšímu, právě naopak. Celkový obraz světové ekonomiky se lepší.

A pak tu jsou některá pozitivní rizika. Například možnost daňových škrtů pro firmy v USA. Samozřejmě k tomu nemusí dojít, což by americký akciových trh zasáhlo. A ano, americký akciový trh je z hlediska valuací akcií velmi drahý. Ale třeba právě škrty v daních by mohly vést k dalšímu kolu růstu akciových indexů. Na druhou stranu jsou zde rizika v podobě možného utahování měnové politiky ze strany centrálních bank, například Fedu. Ale celkový obraz je pozitivní.

Pokud bychom se zastavili u amerického akciového trhu…

Když se podíváme na valuace, tak se dají považovat za extrémní. A pokud se podíváme na hlavní důvod, tím je přebytek likvidity vytvořený americkou centrální bankou. Když si tyto dvě věci dáme dohromady – vysoce nadprůměrné valuace a skutečnost, že Fed začne snižovat svou bilanci –, tak můžeme říci, že prostor pro další růst je omezený. Z tohoto důvodu dáváme na akciových trzích před USA přednost rozvíjejícím se trhům a akciím v Evropě a v Japonsku.

Zmínil jste Evropu a rozvíjející se trhy. Můžete zmínit konkrétní země?

Z hlediska valuací je na tom Evropa mnohem lépe než Spojené státy, a dokonce i než Japonsko. Podobně na tom jsou také rozvíjející se země. Naše metodologie sledující různé ukazatele (toky investic či zisky) dokáže vyhodnotit a porovnat jednotlivé státy. A podle ní jsou americké akcie velmi drahé. Ale pohled na eurozónu je lepší. A silný potenciál mají rozvíjející se evropské země. Takže v rámci Evropy preferujeme právě je.

Zamlouvají se nám i rozvíjející se trhy v Latinské Americe a v Asii. V Latinské Americe se nám zamlouvá Brazílie. Ne však proto, že by tamní situace byla fantastická, ale proto, že se dostává z recese a zastoupení tamních akcií v portfoliích investorů je nízké. Ve východní Evropě je dobrou zprávou, že se z recese dostává Rusko. Takže rozvíjející se země Evropy se nám do budoucna jeví jako atraktivní.

V eurozóně podle nás bude zaostávat italský akciový trh. Jednak proto, že tamní ekonomika není příliš silná, země je vysoce zadlužená a navíc je tam politické riziko v podobě voleb.

Abychom se podívali na jiné téma. Hodně diskutovanou událostí je brexit. Jak se podle vás dotkne londýnské City jako důležitého finančního centra?

Zcela určitě dojde ke změnám. Záležitosti, které mají něco společného s architekturou Evropské unie, se přestěhují z Londýna pryč (pozn. redakce: hodně se hovoří o možném přestěhování zúčtování eurových operací na kontinent, například do Frankfurtu). V Londýně nemohou zůstat. Není to však žádné velké drama. Londýn zůstane finančním centrem, ale kvůli přístupu na jednotný evropský trh budou muset banky a finanční instituce přemístit část svých aktivit do Evropské unie. Některé banky již oznámily přesun svých aktivit do Francie a Německa. Londýn jako finanční centrum to neoslabí, nicméně City bude v poněkud v jiné situaci.

A které město má podle vás šanci přetáhnout z Londýna nejvíce finančního byznysu?

Záleží na různých okolnostech. Například o měnové politice se rozhoduje ve Frankfurtu. Takže přítomnost Evropské centrální banky bude pro část aktivit bank lákadlem. V případě správy aktiv (asset managementu) je nejsilnější Paříž a stejně tak v případě finančních inovací. Pokud se podíváme, kde jsou nejlepší podmínky z hlediska flexibility trhu práce, tak to není Paříž, ale ani Frankfurt. Takže těžko říci, kdo bude úspěšnější. Pro Paříž hovoří asset management a fintech, pro Frankfurt přítomnost ECB.

Za přispění Amundi a ihned.cz

Autor: Jaroslav Krejčí

Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice