Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

Vývoj na akciových trzích: Je třeba počítat se zvýšenou volatilitou


28.07.2017

Vyspělé akciové trhy s blížícími se prázdninami více méně přešlapovaly na místě. Americké akciové trhy (index S&P 500) si připsaly 0,5 procentního bodu. Dařilo se především bankovnímu sektoru, jenž reagoval na zvýšení základní úrokové sazby americkou centrální bankou. Naproti tomu se nedařilo sektorům s vyššími dividendovými výnosy, a to utilitám a telekomunikacím, které naopak při růstu výnosů zpravidla ztrácejí. Téměř tříprocentní propad zažily evropské akcie (index DJ STOXX 600). Spouštěčem výběrů zisků byla výhra Macronova hnutí v parlamentních volbách ve Francii a nízký zisk křesel konzervativců premiérky Mayové v dolní komoře. I v případě evropských akcií, při opatrnější rétorice ECB, se nejlépe vedlo akciím bank, nejhůře pak telekomunikačním společnostem.

V rámci střední Evropy se solidně vedlo polským akciím (WIG30 +1,9 %). Slušných výkonností dosáhly akcie utilit, které zaostávaly v minulých měsících. Určitý výběr zisků pak probíhal na akciích bank a to jednak z důvodu dobrých výkonností v minulých měsících, tak také z důvodu ochlazování očekávání budoucího růstu základních měnově politických úrokových sazeb. Za jednoprocentním růstem maďarského indexu BUX byla banka OTP, která nyní těží z ruské a ukrajinské části byznysu, respektive tamních vysokých požadovaných úrokových výnosů a posilujících měn. Zajímavou událostí byl vstup maďarské logistické společnosti Waberer´s International na burzu. Waberer disponuje největší flotilou kamionů v Evropě, přičemž se i nadále bude snažit o organický růst ve spojení s akvizicemi konkurentů. Akcie obchodované v Praze ve většině případů ztrácely (index PX -1,1 %). Výjimkou byly akcie Fortuny a s ní spojené spekulace na zvýšení odkupní ceny ze strany Penta. Solidních zisků dosáhly také akcie Unipetrol a Philip Morris. V červených číslech skončila většina finančních titulů.

Akcie na rozvíjejících trzích v červnu v souhrnu rostly, oproti předcházejícímu měsíci však podstatně pomaleji. Index MSCI Emerging Markets připsal zhodnocení ve výši 0,54 % (v USD). Bez významnějších nových kurzotvorných zpráv čínské akcie vzrostly meziměsíčně o 0,35 %, indické pak o nepatrných 0,1 %. Za pokračujícím růstem stojí stále solidní regionální makroekonomická data podpořená relativní politickou stabilitou. Podobná čísla dorazila i z Brazílie (+0,30 %), kde aktuální data potvrzují postupné oživování tamní ekonomiky, a to i přes nízkou popularitu prezidenta Temera.

Akciovým trhům nadále věříme. Americkým akciím by mohlo pomoci slibované snížení korporátních daní ze současných 35 % a zároveň alespoň část plánovaných investic do infrastruktury by měla být dalším stimulem pro americkou ekonomiku a čisté zisky korporací. Mnohé akciové trhy tak dle nás nabízí zajímavé růstové příležitosti, jejichž atraktivita vyplývá i z pohledu relativního srovnání s jinými třídami aktiv, jako například dluhopisy. Velice nízkých valuačních hodnot  dosahují akciové rozvíjející se trhy. Také evropské akciové trhy se nachází pod svými valuačními historickými  průměry, co se P/B, P/E nebo dividendových výnosů týká. Z valuačního hlediska se jako nejméně atraktivní jeví akcie americké, které se ve srovnání s historickými průměry obchodují s prémií, avšak tyto vyšší ceny jsou kompenzovány, ve srovnání s Evropou, vyšším hospodářským růstem nebo silnějším pracovním trhem.

Z valuačního hlediska mohou být podporou akciím nadále uvolněné měnové politiky centrálních bank. Při investování do akcií však musíme počítat se zvýšenou  volatilitou, která nás, při současných úrovních akciových indexů, bude v následujících letech provázet.  Atraktivnost většiny středoevropských akcií nyní vidíme selektivně v některých akciích, růstových i těch dividendových. Pozitivní jsme ve středoevropském regionu především na některé české, rumunské a selektivně některé polské akcie. Nyní mezi nejatraktivnější akciové tituly řadíme pojišťovnu Vienna Insurance Group, CME, Unipetrol nebo Kofolu. Z polských titulů se nám libí mediální společnost Agora, agrární společnost Kernel, zpracovatel masa Tarczynski nebo leasingová společnost Prime Car Management. V Rumunsku máme pozitivní pohled na akcie rumunského restitučního fondu Fondul Proprietatea, zdravotnického konglomerátu MedLife, fondu SIF1, plynárenskou společnost Romgaz a Petrom, v Rakousku na akcie realitních společností Atrium a UBM, ve Slovinsku jsou to akcie výrobce domácích spotřebičů Gorenje a přístavu Luka Koper. Naopak negativní výhled máme na většinu bankovního a ropného sektoru, zvláště pak toho polského. Opatrní jsme zároveň na společnosti s vysokým vlivem státu.

 

Autor: Martin Pavlík, portfolio manažer Conseq Investment Management a. s.

Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice