Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

Události, které hýbou trhem


20.07.2017

Přehled klíčových událostí s ekonomickými dopady z poslední doby.

+ Akciové trhy odolné vůči poklesu

Parlamentní volby ve Francii potvrdily, že obavy z politického vývoje v Evropě se stále nenaplňují. Jedno z nejčastěji zmiňovaných rizik pro trhy v letošním roce tak zůstává zcela mimo hru. Ani brexit investorům stále vrásky nedělá a nadbytek peněz pumpovaný centrálními bankami po celém světě žene akciové trhy k novým maximům.

Cena ropy bez jasného směru

Cena ropy zůstává uzamčena zhruba v intervalu 45 až 55 dolarů za barel už několik měsíců. Razantnějšímu poklesu brání politika omezování nabídky ze strany zemí OPEC a Ruska. Proti většímu růstu stojí američtí těžaři z břidlic, kteří vyšších cen okamžitě využívají k otevření nových vrtů a zajištění vyšších cen, přičemž zásobují trh s ropou dodatečnou produkcí. Cena ropy by tak měla zůstat stabilizovaná i v nejbližších týdnech a měsících. Levnější energie bude i nadále stimulovat spotřebitele, na druhou stranu není cena ropy natolik nízká, aby ohrozila samotnou existenci firem z ropného sektoru.

Americký Fed pokračuje v utahování měnové politiky

Přestože se druhé letošní zvýšení sazeb v USA o 0,25 % očekávalo, jednoznačný výsledek hlasování na červnovém zasedání mírně překvapil. Ani to ale americkému dolaru k posílení nepomohlo.

 - ECB znejistila s trhy

Evropská centrální banka (ECB) si začala připravovat půdu pro začátek konce kvantitativního uvolňování. Přestože dříve či později se ECB musí vydat cestou, kterou americký Fed vyšlapal už v letech 2013 a 2014, dopad jestřábího prohlášení prezidenta Maria Draghiho zaskočil nejen mnohé investory, ale i samotnou centrální banku. V reakci na pokles akciových a dluhopisových trhů a posílení eura přispěchaly vzápětí zdroje z ECB s prohlášením, že trhy si Draghiho signál špatně vyložily. Přestože se následně nervozita zmírnila, konec extrémně uvolněné měnové politiky v Evropě se nevyhnutelně blíží.

 

Autor: Generali Investments

Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice