Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

Je brzké zvýšení sazeb ČNB nutnost?


18.07.2017

ČNB na svém zasedání koncem června zopakovala, že „s ohledem na vyznění stávající prognózy a bilanci jejích rizik je pravděpodobné, že ke zvýšení úrokových sazeb přistoupí v souladu s predikcí“, tj. někdy ve třetím čtvrtletí. Po nedávno zveřejněných inflačních datech za červen však na intenzitě nabývá pocit, že pokud to udělá, více než nutností krotit hrozící inflaci to bude z důvodu jiného: protože to už slíbila. Podobně jako FED, který už dva roky prognózou hrozící inflace odůvodňuje nutnost utažení měnové politiky. To samé nyní tvrdí i ČNB, když ve své prognóze říká, že bez jejího zásahu se tempo růstu cen urychlí nad cílenou úroveň. Na to však červnová inflační data neukazují.

Ano, je pravdou, že se měnově-politická inflace, ve které je stanoven cíl ČNB, koncem minulého a začátkem letošního roku rychle zvedla, a to dokonce nad cíl ČNB, což centrální bance umožnilo ukončit intervenční režim. To však bylo z nemalé části díky růstu (globálních) cen potravin a pohonných hmot, ke kterému se pak přidal ryze české vliv v podobě EET a s ní souvisejícího výrazného růstu cen v pohostinství. V posledních měsících však ceny potravin i paliv opět zpomalují, a to díky globálním vlivům.

To je jeden z důvodů, proč česká měnové-politická inflace ve třech z posledních 4 měsíců stagnovala, a proč je tak její dynamika nyní nižší než třeba v srpnu 2016. Není to však jen potravinami a ropou – výrazně zvolnila i dynamika české poptávkové inflace. Zatímco koncem roku 2016 a začátkem roku 2017 jsme viděli měsíční tempa růstu 0,4 % - 0,5 %, v květnu i červnu to bylo sotva 0,1 % m/m. K tomu určitě přispívá vnější prostředí: dovozní ceny spotřebitelského zboží v každém z prvních 4 měsíců jen klesaly, reflektujíc neinflační Eurozónu. Vzhledem k úzké vazbě ČR na Eurozónu a k tomu, jak se česká inflace historicky neodchyluje od inflace v EMU, se nedá čekat, že by česká ekonomika potřebovala v nejbližším roce tolik zvýšení sazeb ČNB, kolik maluje poslední prognóza ČNB.

ČNB možná skutečně letos sazby zvedne. Ale vzhledem k vývoji inflace se zdá, že pokud se tak stane, bude to podobné jako s oslabením koruny na podzim 2013 – ne proto, že je to vysloveně nutné, ale proto, že ČNB chce.

 

Autor: Martin Lobotka, hlavní analytik Conseq Investment Management a. s.

Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice