Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

Znáte nejčastější mýty o investování do podílových fondů?


19.04.2017

Každý z nás už asi někdy hledal, do čeho by mohl investovat své peníze. Často však narážíme na překážku v podobě neznalosti základních principů kolektivního investování a rozdílů mezi jednotlivými investičními strategiemi, případně na mylný názor, který jsme si vytvořili v minulosti a stále se jej zuby nehty držíme. Výsledkem bývají zbytečné chyby a někdy i velmi drahé investiční zkušenosti. Pioneer Investments proto uvádí na pravou míru několik široce rozšířených mýtů, s nimiž se mohou setkat při vstupu do světa investic.

Jistá investice

Nic takového bohužel neexistuje. Jak řekl už Benjamin Franklin: „Na světě jsou jisté jen daně a smrt.“ Jako investor se musíte smířit s tím, že váš výnos je vždy tržním oceněním za podstoupená rizika. Čím vyšší riziko, tím vyšší může být výnosový potenciál. Neplatí to však zákonitě a bez výjimky. Můžete přijít o termínovaný vklad v bance? Co když banka zkrachuje? A co když ani Fond pojištění vkladů nebude mít dostatek peněz na jejich okamžitou výplatu? Ani takový státní dluhopis (z hlediska rizika mnohdy považovaný za nejkvalitnější cenný papír) nemusí poskytnout stoprocentní jistotu.

Akcie dlouhodobě jen rostou

Trhy se pohybují nahoru, dolů nebo přešlapují na místě. Německý index DAX 30 v letech 1960–1975 nebo japonský Nikkei 225 v letech 1989–2008 jsou jasným důkazem, že ani dlouhodobý investiční horizont nemusí být zárukou výnosu. Je možné rizikovost a volatilitu akciové investice nějak snížit? Rozhodně ano, možností je hned několik – například rozložením portfolia do různých regionů, pravidelným investováním (tedy průměrováním nákupní ceny), investováním při poklesech na trhu atd.

Čím více fondů v portfoliu, tím lépe

Diverzifikace je dobrá věc, není ale až tak důležité kolik fondů (resp. cenných papírů) v portfoliu máte, ale jak jsou navzájem korelované (tj. na sobě závislé). Pokud budete mít portfolio sestaveno z fondů zaměřených na velké firmy v Evropě, malé firmy v Evropě, italské akcie a firmy v eurozóně, pak jde o „přediverzifikaci“, a pokud Evropu jako region potká nízký hospodářský růst, zažijí všechny vaše investice těžké chvíle. Proto je lepší skládat portfolio z různých regionů a z různých typů cenných papírů (státní dluhopisy, firemní dluhopisy, akcie, komodity). Budou-li pak klesat akcie, mohou růst například státní dluhopisy nebo komodity a naopak. Ideální je zkombinovat takové typy investic, které jsou na sobě co nejvíc nezávislé (aby pokles cen jedné investice co nejméně ovlivnil pokles cen jiné investice).

Tento fond byl v posledním roce nejvýkonnější, proto je nejlepší

Asi nejčastější chyba v uvažování investorů – když jsou média přesycena informacemi o bombastických výnosech některých typů investic, přitahují tyto typy investic největší pozornost a masy investorů. Je však třeba si uvědomit, že minulé výsledky nejsou zárukou výsledků budoucích a mimořádné výnosy u rizikovějších aktiv (řekněme například ve výši několika desítek procent ročně) nemusejí být dlouhodobě udržitelné. Výnosový potenciál dluhopisů závisí na aktuální výši úrokových sazeb, ne na minulých sazbách. U akcií jde o to, jak se bude dařit ekonomice a firmám a jaký bude zájem investorů o jejich cenné papíry.

„Někdo“ jistě ví, jaká investice v budoucnu vydělá

Mnozí potenciální investoři mají pocit, že určití lidé v bance nebo finanční experti mají tajné informace o investicích, které v nejbližším roce „zaručeně“ přinesou zisk. Vězte, že nemají. Jak již bylo řečeno, žádná jistá investice neexistuje – a už vůbec ne pro takto krátkodobý horizont. Poradit se s odborníkem, který má přehled o situaci na trzích a přístup k více informacím o investičních produktech, ale určitě není na škodu. Skutečný finanční expert by vás měl upozornit nejen na možné výnosy, ale i na reálná rizika. Pokud to neudělá, buďte raději velmi opatrní a obezřetní.

Rozhodnout se a začít investovat nemusí být snadné. Také najít ideální okamžik pro začátek investování může být velmi těžké. Pokud ale podlehnete mýtům a budete ustavičně vyčkávat, vystavujete se riziku, že vhodnou příležitost promeškáte. A ztracené výnosy jsou ztracené peníze. Ty vám nikdo nevrátí.

 

Autor: Pioneer Investments

Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Investiční kalkulátor

Chci si naspořit:
V časovém horizontu:
1 rok
40 let
Průměrné zhodnocení:
2 %
7 %
Potřebná měsíční
spořící částka:
0
Chci více informací