Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

Celkový indikátor PMI, mapující ekonomickou aktivitu v eurozóně, v březnu výrazně vzrostl


24.03.2017

Zrychlení růstu aktivity hlásí zpracovatelský průmysl i služby. Pro letošní první čtvrtletí průzkum PMI indikuje růst HDP eurozóny v mezičtvrtletním vyjádření tempem 0,6 %, když v závěrečném čtvrtletí roku 2016 mezičtvrtletní růst HDP činil 0,4 %.

Dobré zprávy z eurozóny jsou dobrým poselstvím i pro středoevropské ekonomiky. O to více je překvapivý pokles důvěry v českém průmyslu tak, jak byl reportován v březnovém průzkumu ČSÚ. Situace v eurozóně ovšem zároveň podporuje očekávání, že se bude dobře dařit středoevropským ekonomikám včetně té české, neboť vnější hospodářské prostředí je pro ně takto příznivé. 

Indikátor PMI, jenž mapuje ekonomickou aktivitu v eurozóně, v březnu dále vzrostl a je na nejvyšší úrovni od dubna roku 2011. Daří se zpracovatelskému průmyslu i službám, a dobré zprávy jsou v tomto ohledu hlášeny z obou největších ekonomik eurozóny, tedy z Německa i Francie. Je tedy evidentní, že politické nejistoty, jež souvisejí zejména s blížícími se prezidentskými volbami Francie, nemají na ekonomickou aktivitu zatím žádný viditelný negativní dopad. Přesto, právě politické faktory jsou pro nejbližší měsíce tím hlavním rizikem, jež se může na náladě a ekonomické aktivitě v eurozóně podepsat v negativním smyslu. 

Průzkum PMI zároveň hlásí, že se v ekonomice eurozóny oživuje cenový růst. Celkově tak vyznění březnového průzkumu PMI může podpořit spekulace na postupné ukončení politiky kvantitativního uvolňování v eurozóně, tedy programu nákupů aktiv do portfolia ECB, a to v průběhu roku 2018.

 

Autor: Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE

Štítky:
Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice