Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

Detailní údaje o HDP v ČR za 4Q 2016


03.03.2017

Podobně jako další ekonomiky ve středoevropském regionu (Maďarsko, Polsko), i Česká republika v roce 2016 doplatila na slabší využití prostředků z evropských fondů s negativním dopadem na investiční výdaje. Právě z tohoto důvodu byl růst české ekonomiky v porovnání s rokem 2015 jen poloviční. Ostatní položky na výdajové straně měly v roce 2016 naopak pozitivní příspěvek k růstu české ekonomiky, kdy hlavním tahounem růstu HDP byla spotřeba domácností.

Spotřeba domácností bude hlavním motorem růstu české ekonomiky i v letošním roce, čemuž nahrává vývoj na trhu práce včetně růstu mezd a platů. Oživit by se mělo také čerpání prostředků z evropských fondů a na ně navázané investiční výdaje: toto oživení ale bude dle mého názoru v průběhu letošního roku jen postupné. Za celý rok 2017 proto očekávám ještě další zpomalení růstu české ekonomiky na 2,0 %, nicméně druhá polovina roku by již měla být ve znamení viditelného zrychlení meziročního růstu HDP.

Podrobné údaje o výkonu české ekonomiky v závěrečném čtvrtletí roku 2016 sice hlásí o něco silnější růst než bleskový odhad zveřejněný v polovině února, i tak ale potvrzují náš původní předpoklad, že k žádnému zásadnímu zrychlení růstu HDP v závěru loňského roku nedošlo. Růst HDP za celý rok 2016 tak činil 2,3 % a byl tedy přesně poloviční ve srovnání s růstem 4,6 %, jenž byl dosažen v roce 2015. Hlavním faktorem za tímto zpomalením bylo slabší čerpání prostředků z evropských fondů s negativním dopadem do investičních výdajů. Tato situace by se letos měla obrátit, nicméně oživení investičních výdajů bude dle mého názoru jen postupné a v celoročním vyjádření tak může růst HDP České republiky letos dále zpomalit na 2,0 %.

Co se týče měnové politiky, tak si nemyslím, že by data o HDP měla mít nějaký zásadní dopad na úvahy ČNB ohledně načasování konce kurzového závazku. Slabší růst HDP byl dán uvedeným čerpání z fondů Evropské unie, což je faktor pozorovatelný i v dalších zemích středoevropského regionu. Hlavní příběh, totiž silný růst spotřeby domácností podporovaný vývojem na trhu práce, se nijak nemění a zůstává v platnosti i pro letošní rok. Právě růst inflace a mezd jsou hlavní faktory, jež v úvahách ČNB dominují, a jež mohou vést k ukončení kurzového závazku již v prvních týdnech letošního druhého čtvrtletí.

 

Autor: Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE.

Štítky:
Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice