Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

Nezaměstnanost v ČR za červenec 2021


13.08.2021

 Míra nezaměstnanosti v české ekonomice zůstala v červenci meziměsíčně beze změny na úrovni 3,7 % a meziročně klesla o 0,1 procentního bodu. Na trh práce příznivě působí oživení růstu české ekonomiky a restart aktivity ve službách a maloobchodu poté, co na jaře skončily uzavírky související s pandemií.

Jestliže loni v letních měsících míra nezaměstnanosti pod vlivem dozvuků první vlny pandemie a souvisejícího propadu ekonomické aktivity mírně rostla, tak pro letošní letní měsíce a počátek podzimu lze očekávat, že míra nezaměstnanosti spíše mírně klesne.

Zlepšující se situace na trhu práce by se měla pozitivně promítnout do spotřeby domácností a ta by měla být jedním z klíčových tahounů růstu české ekonomiky v letošním roce.

Míra nezaměstnanosti zůstala v červenci meziměsíčně beze změny na úrovni 3,7 %, což není překvapivé.

V meziročním vyjádření, tedy v porovnání s červencem loňského roku, míra nezaměstnanosti klesla o 0,1 procentního bodu.

Jak konstatuje Úřad práce ve svém komentáři k červencové nezaměstnanosti, tak pro tento měsíc je typický meziměsíční stagnace míry nezaměstnanosti anebo její mírný nárůst s tím, jak na trh práce začínají přicházet absolventi.

Na druhou stranu je ale léto také ve znamení nárůstu sezónních prací a brigád a letos všemi těmito sezónními faktory prostupuje oživení české ekonomiky, jež má a bude mít na tuzemský trh práce příznivý vliv.

Průzkumy z tuzemské ekonomiky naznačují, že podnikatelé v průmyslu i službách do dalších měsíců i nadále očekávají navyšování počtu zaměstnanců, oživení ekonomické aktivity by tak mělo vést k tlaku na další pokles nezaměstnanosti.

Zároveň lze předpokládat, že snižující se nezaměstnanost a rostoucí poptávka po zaměstnancích povedou k tlakům na zvyšování mezd v české ekonomice.

Za celý rok 2020 činila průměrná míra nezaměstnanosti 3,6 %, letos by průměrná míra nezaměstnanosti mohla dosáhnout úrovně 3,8 % či 3,9 %.

V průběhu roku 2022 by se situace v ekonomice a na trhu práce měla dále zlepšovat a průměrná míra nezaměstnanosti by měla dále klesnout.

Pro nejbližší měsíce, tedy pro zbytek léta a počátek podzimu, lze čekat, že míra nezaměstnanosti dále mírně klesne, do oblasti 3,5 % a možná i ještě níže.

Přelom kalendářního roku přinese obvyklý sezónní nárůst nezaměstnanosti, na počátku roku 2022 se míra nezaměstnanosti může přiblížit úrovni 4 %.

Celkově by ale měl rok 2022 být ve znamení dalšího poklesu míry nezaměstnanosti a v nejpříznivějších měsících může být v průběhu roku 2022 atakována tříprocentní úroveň.

 

Autor: Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE 

Štítky:
Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice